brtonigla

Nešto drugačiji odmor: Istarska Brtonigla

Brtonigla nudi ponešto drugačiji odmor, prepun tradicije koja započinje u vinogradu, nastavlja se u podrumima, a završava obiljem na stolu.

Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, smještena na brežuljku, okružena vinogradima i maslinicima. Naselje se pod nazivom Ortonegro spominje u 13.stoljeću. Naziv potječe od rimskog naziva Hortus niger (Crni vrt), a vjerojatno je nastao zbog tla u okolici Brtonigle.

Brtonigla nudi ponešto drugačiji odmor, prepun tradicije koja započinje u vinogradu, nastavlja se u podrumima, a završava obiljem na stolu. Hektare vinograda i maslinika obavijaju puteljci što vode prema livadama i šumama, duboko u središte pulsirajuće prirode koja, nepomućena, živi daleko od gužvi moderne civilizacije. Ona je i mjesto vrhunskih vina i maslinovih ulja – niz obiteljskih podruma i kušaonica poziva putnike da otkriju autentičnu snagu lokalnog življenja.

Kako prenosi portal coloursofistria.com, Brtonigla nudi najbolje od istarske unutrašnjosti – prirodne parkove i špilje, pitoreskne brežuljke, bogatu floru i faunu, dok svjedoci prošlih vremena izviru u obliku odlično očuvanih crkvica, kapelica i arheoloških nalazišta.

ŠTO RADITI U BRTONIGLI?

Posjetite…

  • Župnu crkvu sv. Zenona, zaštitnika Brtonigle sa zvonikom visokim 36 metara iz 15. stoljeća
  • Crkvicu sv. Roka, mjesnog patrona sagrađenu na mjestu starije crkve iz 14. st.
  • Galeriju Aleksandra Rukavine u centru Brtoniglea
  • Vinare iz Brtonigle koji na četiri vrste istarske zemlje – crvenoj, crnoj, sivoj i bijeloj proizvode cijenjena vina ovog kraja

Nešto drugačiji odmor: Istarska Brtonigla

Kušajte…

  • Tradicionalna istarska jela od svježih plodova mora i istarske zemlje spremljena na suvremen način Svježu ribu pod zemljanom pekom s krumpirima, školjkama i škampima i druga tradicionalna morska jela
  • Istarske specijalitete iz krušne peći, meso boškarina, domaće pizze i najbolja lokalna vina
  • Lokalna jela u tipičnim istarskim agroturizmima

Najbolje vrijeme za posjet Brtonigli…

Ako volite biciklirati, uživati u prirodi i zbilja fino jesti i piti, onda je Brtonigla idealna za vas. U proljeće će vas dočekati otvoreni vinski podrumi i lijepo vrijeme, idealno za druženje s limenim ljubimcem. Ljeti uživajte u hladovini i pogledu iz jednog od šarmantnih restorana. Jesen i zima veseliji su uz dobro društvo i čašu lokalnog vina uz švoje, lignje ili gljive, ovisno o sezoni. No, kada god planirali svoj posjet, zabave vam sigurno neće nedostajati, stoga pogled na vremensku prognozu i na put prema gurmanskoj prijestolnici Istre.

Autor: Coloursofistira.com/wellness.hr

Foto by: Coloursofistria.com/croatia.hr

Share this Post