dani tartufa

Dani tartufa u Istri

Jedan od omiljenih sastojaka starih Grka i rimskih careva, poznata vrhunska delicija i autentični istarski proizvod – tartuf i 4000 godina kasnije prestižni je sastojak današnje svjetske gastronomije.

BIJELI I CRNI TARTUF

U samom srcu doline rijeke Mirne, u mjestu Livade i poznatoj Motovunskoj šumi, ova veoma rijetka gljiva čije specifične karakteristike poput oblika gomoljastog oblika, intenzivnog mirisa svoje prirodno stanište pronašla je u Istri zahvaljujući blagoj klimi, sivoj glinenoj zemlji i maloj temperaturnoj razlici zraka. Bijeli (najskuplji i najcjenjeniji) i crni tartufi rastu pod zemljom, a za njihov pronalazak zaduženi su posebno istrenirani psi što brojnim posjetiteljima pruža potpuno novo iskustvo i atrakciju.

Dani tartufa u Istri

DANI KADA ISTRA SLAVI TARTUFE

Dani tartufa u Istri održavaju se od 6.09. – 30.11. diljem poluotoka, dok je vrhunac sezone za posebno cjenjeni bijeli tartuf mjesec listopad te se u poznatom tartufartskom centru u Motovunu i njegovoj okolici održavaju razne gastro manifestacije u čast ovog plemitog sastojka, prenosi portal uniline.hr. I Vi možete isprobati tipična jela sa tartufima: pljukanci, njoki, fuži, fritaje te brojne kombinacije s mesom kao i izravno promovirane proizvode na bazi tartufa : maslinovo ulje, vino, med, pršut, sir, rakije i druge specijalitete domaćih poljoprivrednika i izlagača.

Od 22. do 23. 10. mjesto Livade pripremilo je bogati program sajma, sudjelovanje u biranju najvećeg tartufa, radionice pripreme jela s tartufima te mogućnost za goste i posjetitelje – traženje ove podzemne delicije s iskusnim tartufarom.

Autor: uniline.hr/wellness.hr

Foto by: tasteofadriatic.com

Podijeli članak s prijateljima