jesen

Jesen je pravo vrijeme za ljekovitu lavandu

Jesen je vrijeme za novi početak – djeca kreću u školu, odrasli započinju sa svojim svakodnevnim rutinama,  topliji dani polako izmiču i vrijeme je priprema za zimu.

Svaka promjena predstavlja izazov, ali i stres. Jesen je posebno teška, jer se moramo prilagoditi nižim temperaturama, više smo izloženi prehladama, dani postaju te pojedinci osjećaju tjeskobu i strah.

SREĆOM, POSTOJI RIJEŠENJE

Ova aromatična biljka potječe iz arapskih zemalja te ju se zbog njenih ljekovitih svojstava koristi više od 2500 godina. Čak i njen latinski naziv Lavandula, što dolazi od riječi lavare (pranje), kaže da je izvorno bila namijenjena za korištenje u kupkama. Zbog neodoljivog mirisa Grci i Rimljani zapravo su je koristili za aromatiziranje soba i kupatila, no kasnije se počinje koristiti za toaletne vode i  začine.

LJEKOVITA SVOJSTVA LAVANDE

U srednjem vijeku se koristila kao antibakterijsko sredstvo. Zanimljiva je i priča o primjeni eteričnog ulja lavande. Otac aromaterapija, francuski kemičar Rene-Maurice Gateffosse je otkrio njenu ljekovitost sasvim slučajno. Kad je tokom rada u laboratoriju zapalio ruku, vatru je ugasio s eteričnim uljima lavande, jer mu je to bila jedina tekućina u blizini. Plamen se brzo ugasio i nije ostavio nikakve posljedice na francuskom kemičaru.

Danas, upotreba lavande i njeni terapijski učinci su toliko poznati da se može reći da je ona jedna od najsvestranijih biljaka. Između ostalog, kao začin obogatuje hranu i pića, a čaj od lavande smiruje probavne smetnje i potiče izlučivanje žuči.

Eterična ulja lavande idealana su za ublažavanje glavobolja i migrena, smirenje, pomažu ako imate problema s nesanicom i depresijom te se koriste u kombinaciji s uljima za masažu i pozitivno djeluje na ublažavanje bolova u mišićima.

LJEKOVITI MIRIS LAVANDE I NJENI TERAPIJSKI UČINCI

U kineskeoj tradicionalnoj medicini lavanda se koristila za ublažavanja simptoma alergija, astme, bronhitisa i kašlja. Od velike je pomoći i njen ljekoviti miris. Budući da je jedno od rijetkih eteričnih ulja koje se može izravno primijeniti na kožu, eterično ulje lavande namažite po sredini prsa i kašlja će se definitivno smiriti. Ako se borite s nesanicom, prije spavanja istuširajte se gelom u koji ćete nakapati par kapi eteričnog ulja lavande ili sapunom od lavande, nakon čega možete obogatiti miris svoje prostorije s par kapi eteričnog ulja od lavande. Opojan miris pozitivno će djelovati na vaše raspoloženje i uljepšati vaš san.

Autor: Nina Kokalj/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post