ojacajte organizam 1

Prirodno ojačajte organizam i spriječite jesenska oboljenja

Jesen je ovdje, u puno sjaju! Nažalost, osim one romantične strane jeseni, opadanja lišća i novih početaka, postoji i druga strana. Da, da… krenula je sezona gripa i prehlada…

Navikavanje organizma na nove uvijete, hladnije dane, buru i hladnoću, često rezultira raznim zdravstvenim problemima. Evo kako organizam učiniti otpornijim i snažnijim, napuniti se energijom i ‘preživjeti’ početak hladnijih dana…

SIMPTOMI

  • Vrućica
  • Bolovi u tijelu
  • Problemi s disanjem
  • Glavobolje
  • Suho grlo

PRIRODNI LIJEKOVI

Naravno, u slučaju da su ovi simptomi snažni, odmah posjetite doktora. No, kada je u pitanju prevencija, priroda je tu za nas… Ovdje ćemo vam predstaviti nekoliko prirodnih alternativa, koji će otjerati svaki pokušaj gripe da se ‘uvuče’ i u vašu kuću.

VODA, VODA I SAMO VODA

Kada nam je organizam kvalitetno hidratiziran, svi se mi odmah osjećamo bolje. Ovo je posebno istaknuto kada smo bolesni. Za manje ozbiljna oboljenja, doktori često preporučuju odmor i hidrataciju i ne mogu biti više u pravu. Već na prve znakove bolesti, imamo tendenciju piti veće količine vode kako bismo pomogli svojem tijelu i njegovom prirodnom procesu iscjeljenja.

Prirodno ojačajte organizam i spriječite jesenska oboljenja

SIROVI ČEŠNJAK

Jedan od prirodno najmoćnijih lijekova, ali i najdostupnijih. Češnjak je temeljito istražen kroz više od 5 tisuća studija, a sve zbog njegovog prirodne ljekovitosti. Ovaj je prirodni lijek lako dostupan i relativno pristupačan cijenom. Preporučujemo konzumaciju uz malu količinu vode. Kada su vaša djeca u pitanju, češnjak se može pomiješati s medom ili javorovim sirupom, pa i dodati u hranu kako bi mu se ublažio okus.

PARENJE LICA

Zakuhati šalicu do dvije vode u velikom loncu i maknuti s vatre. Dodati 2 čajne žličice timijana, ružmarina i origana. Kako bi intenzivirali djelovanje bilja, pokrijte lonac s poklopcem 5 minuta, i tada bolesna osoba može započeti s inhalacijom. Prilikom inhalacije, glavu pokriti s ručnikom. Što duže osoba izdrži inhalirati se, to bolje. Obično je potrebno udisati pare 15 minuta, jer se već nakon toliko ublažuju bolovi u grlu i poboljšava funkcionalnost sinusa.

BILJNI ČAJEVI

Biljni čajevi također su vrlo ljekoviti tijekom bolesti. Nama su najomiljeniji kamilica i menta, za smirenje, ublažavanje tegoba i bolova.

SOK OD LIMUNA I ĐUMBIRA

Naročito pozitivno na ‘oživljavanje’ cjelokupnog organizma djeluje sok od limuna i đumbira. On pomaže kod problema s otežanim disanjem, te ublažuje bolove u grlu. Iscijedite cijeli limun i izrežite komade đumbira u hladnu ili toplu vodu.

ELEKTROLITI

Kada su nam djeca bolesna i unatoč našem inzistiranju na pijenju čajeva i ostalih zdravih napitaka, jednostavno odbijaju ‘suradnju’, dobro je rješenje napraviti prirodni napitak s elektrolitima. Okus se najčešće sviđa i djeci, a pritom na taj način unose vitamin C i minerale u organizam.

DETOX KUPKE

Kupka možda neće naročito ubrzati oporavak od gripe, no svakako će vam pomoći da se opustite i ugodite svojem tijelu. Detox kupke ipak mogu ublažiti simptome nekih manje ozbiljnih oboljenja poput jake prehlade.

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima