sipkovo ulje

Ulje ploda divlje ruže- šipkovo ulje

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Ulje divlje ruže najčešće dolazi iz dva izvora:

Ulje ploda europske divlje ruže (najčešće se dobiva iz ploda R. canine) je tamno crvene boje, sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%.

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata.

Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Osnovni sadržaj
Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju.

Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, “aktivni” vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno.

Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A.

Ulje za zacjeljivanje i njegu kože

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

Biljno ulje ploda divlje ruže bogato je retinolnom kiselinom, tretinoinom, čiji se sintetski analog nalazi u komercijalnim sredstvima za liječenje akni (Tretinoin, Retin-A, Renova)Ulje ploda divlje ruže se već stoljećima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože, a njegovo djelovanje je znanstveno potvrđeno 1983., kada se na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu provelo istraživanje na 180 osoba.

Istraživanje je uključivalo osobe sa zamjetnim ožiljcima, ožiljcima od akni, dubokim borama, UV oštećenjima, oštećenjima od zračenja, ožiljcima od opekotina, ožiljcima od operativnih zahvata, dermatitisom i ostalim kožnim problemima.

Ulje ploda divlje ruže je regeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus.

Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.

Djelovanje ulja ploda divlje ruže
Biljno ulje ploda divlje ruže je čest sastojak prirodne aroma kozmetike zbog svojih iznimnih regenerativnih svojstava.

Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u početku pridodavalo visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina koji uključuje oleinsku kiselinu (15-20%), linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoć vitamina E koji kao antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv bora i starenja kože, kao i kod ekcema, čireva i ožiljaka.

Međutim, dr. Berta Pareja i dr. Horst Kehl su uspješno prepoznali prisustvo retinolne kiseline kao odgovoran čimbenik izuzetnih farmakoloških svojstava ploda divlje ruže.

Biljno ulje ploda divlje ruže, u kombinaciji s drugim biljnim i eteričnim uljima, prirodno je rješenje za tretiranje ožiljaka, strija, i raznih kožnih oštećenja…Retinolna kiselina (u kliničkoj terminologiji se naziva tretinoin) je derivat retinola (vitamina A).

Terapeutski učinak dermalnog nanošenja vitamina A u tretmanima raznih dermatoloških poteškoća je priznat i dokumentiran u posljednjih 30 godina. Vitamin A brzo djeluje na kožu u smislu pozitivnih promjena, ali s obzirom na to da je vrlo snažnog djelovanja, treba se nanositi uz nadzor medicinskog osoblja.

Pretjerano korištenje vitamina A može uzrokovati iritaciju kože u obliku crvenila, peckanja i ljuštenja kože.

Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju.

Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava nezasićenih masnih kiselina.

Njeno djelovanje ima učinak polaganog otpuštanja, te se tako izbjegava rizik predoziranja.

Prirodna pomoć kod kožnih problema:
Jedino je ulje s karotenoidima koje se može umjereno konzumirati i oralnim putem i to u svrhu ljepote.

Jedna čajna žličica dnevno povoljno će djelovati na kožu.

Bogato je esencijalnim kiselinama, a aromaterapeuti ga smatraju jednim od najcjenjenijih ulja za liječenje raznih upalnih bolesti kože, a pomaže i kod zacjeljivanja ožiljaka.

Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija.

Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega.

Isto tako se uspješno primjenjuje kod opeklina i kože oštećene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa.

Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.

Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče povećanje kolagena.

Djelovanje ploda divlje ruže na bore:
Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži.

Ulje ploda divlje ruže dat će najbolje rezultate ako se koristi preventivno – preporuča se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno.

Takav tretman će naročito koristiti osobama koje lako izgore na suncu, obzirom da je takav tip kože najpodložniji nastanku bora.

Već postojeće sitne bore možete ukloniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno.

Prve rezultate možete očekivati već nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.

Fotostarenje:
Fotostarenjem (dermatoheliozom) se nazivaju promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu.

Fotostarenje se pojavljuje u različitim oblicima i intenzitetu, a neke od manifestacija su bore i stanjena koža, pojačana pigmentacija, vidljive žilice, crvenilo, sklonost modricama, pa čak i aktinička keratoza.

Ulje ploda divlje ruže je vrlo učinkovito u zaustavljanju posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama.

Istraživanje provedeno na ženama koje su imale očigledne znakove fotostarenja je dalo sljedeće rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su počele nestajati, pojačana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Za kožu jako oštećenu suncem, ulje se treba obilato nanositi barem dva puta na dan.

Prve rezultate možete očekivati za otprilike 4 mjeseca.

Terapija kod ožiljaka:

Dvogodišnje istraživanje djelovanja ulja ploda divlje ruže na ožiljke na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu dalo je zapanjujuće rezultate.

Od 180 pacijenata s ožiljcima nastalih od operativnih zahvata, trauma i opekotina, u 90% slučajeva koža je u potpunosti zacijelila.

Kod osoba s ožiljcima nastalih od akna, rezultati su bili jednako ohrabrujući, čak i kod ožiljaka starijih od 20 godina.

Ožiljke nastale nakon operativnih zahvata treba tretirati na sljedeći način: nakon što rana zacijeli, oprati područje blagim sapunom, nježno osušiti i nanijeti ulje blagom masažom.

Ponavljati dva puta dnevno.

Prvi rezultati mogu biti vidljivi za deset dana do 3 mjeseca (ovisno o veličini i dubini ožiljka).

Strije – prije i poslije trudnoće:
Strije su oblik kožnih ožiljaka srebrno- bijele boje, a uzrokovane su kidanjem dermisa.

Obično su povezane s trudnoćom i debljinom jer nastaju kao rezultat prebrzog rastezanja kože.

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije.

Iako vlada opće mišljenje da već nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis). U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

Izvor: www.koval.hr

OPREZ
S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!

Share this Post