masaza

Evo kako masaža djeluje na vaš organizam

Masaža je fizikalna metoda kojom se različitim ručnim pokretima poput glađenja, gnječenja, trljanja postiže psihofizičko opuštanje, njeguje koža, ali i rehabilitiraju brojni zdravstveni poremećaji. 

Svaki čovjek instinktivno primjenjuje glađenja, gnječenja, trljanja i protresanja kada osjeti potrebu da opusti ili ukloni napetost i bol u nekom dijelu tijela.

Profesionalna masaža se razlikuje od samomasaže u tome što profesionalni maser posjeduje znanja i vještine da na temelju tegoba koje klijent naglašava izabere najbolju kombinaciju pokreta, jačinu, smjer i brzinu masaže, kao i lokaciju i trajanje masaže – i time izazove pozitivno djelovanje masaže na problem i cijeli organizam.

Učinci masaže na organizam

Svaka masaža djeluje istodobno na naše fizičko i psihičko stanje. Tokom masaže čovjek se psihofizički relaksira, brže i lakše oporavlja od raznih zdravstvenih poremećaja.

Na mjestu primjene masaže, organizam reagira: porastom temperature na površini kože i u potkožnom tkivu, širenjem krvnih žila, većim lučenjem histamina i hormona, ubrzanom produkcijom kolagena, bržom razmjenom tvari u organizmu.

Posljedica tih reakcija je osjećaj opuštenosti, manje napetosti i bolova u tijelu. Naime mijenjajući našu fiziologiju ručnim pokretima u organizmu se popravlja cirkulacija, jača imuni sustav, uklanjaju se toksini i višak tekućine, opušta napetost u mišićima i zglobovima, smanjuju bolovi, učvršćuje i pročišćava koža.

Učinak masaže na psihičko opuštanje

Masaža puno brže uklanja umor i psihičku napetost od pasivnog ležanja i čekanja da umor prođe. Tokom masaže u organizmu se pojačano luči veća količina endogenih opijata među kojima je osobito poznat serotonin. Naime, stres i napetost ali i nepravilna prehrana, manjak kretanja mogu rezultirati manjkom serotonina tzv.hormona sreće, što za posljedicu može imati umor, tjeskobu, nesanicu, smanjen seksulani nagon, ubrzano lupanje srca i još puno toga.

Učinak masaže na njegu i ljepotu

Masažom se mehanički uklanjaju mrtve stanice s površine kože, istiskuju sekreti iz lojnih i znojnih žlijezdi, te nanose kozmetički i ljekoviti proizvodi na kožu kroz koju prolaze u cirkulaciju i cijeli organizam. Masažom izazvan porast temperature i bolja cirkulacija u koži i potkožnom tkivu razgrađuje masne stanice i smanjuje jastučaste nakupine, ubrzava izmjenu tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava se oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije, ljepše i mlađe.

Učinak masaže na bolove i napetost 

Profesionalni maser masažom može rastegnuti i opustiti mišićni spazam ili ojačati mlohavi mišić – čime se uklanja i uzrok bolova ne samo u mišiću već i u zglobovima koji su zbog problema u mišićima ukočeni i bolni. Masažom se u mišić dovodi više krvi i kisika što također oporavlja mišić, a  odvodeći višak toksina i mliječne kiseline, smanjuje se nadražaj živčanih završetaka, a time i bol i napetost.

Masažom se preko receptora na koži i mišićima blokira prijenos bolnih signala do leđne moždine i mozga i to putem refleksnog luka. Masirajući refleksne zone može se utjecati i na bolji i pravilan rad organa i organizma u cjelini.

Masaža i bol

Često se klijenti pitaju da li masaža boli i treba li boljeti? Previše jaka masaža, nepravilno dozirana, izaziva osjećaj izlomljenosti, zamora, pogoršanje raspoloženja, pojačanje bolova nakon masaže koje ne prolaze. Bol koja se javlja pri masaži treba biti umjerena i to samo na mjestima gdje se nalaze mišićni spazmi i miogeloze, te nakon kratkog vremena stručnog pritiska i masiranja treba nastupiti olakšanje.

Autor: Wellness Vodič by Jelica Popić 

Share this Post