Energetska samomasaža 1.dio

Energetska samomasaža 1.dio

Energetska samomasaža po principima Tradicionalne kineske medicine jednostavna je i praktična tehnika samopomoći koja se može lako naučiti.

Energetska samomasaža primjenjuje se u svrhu održavanja protočnosti životne energije  i svih tekućina u organizmu. Pomaže uklanjanju napetosti i bolova u mišićima i zglobovima, popravlja cirkulaciju, opušta od psihičke napetost i čini vas vitalnim i mentalno osvježenim. Provodi se po regijama tijela po kojima protiču energetski meridijani:

  • Od šest Yang meridijana – tri se nalaze na vanjskoj (Želudac i Žučni mjehur) i stražnjoj strani noge, uz kralježnicu na leđima (Mokraćni mjehur)
  • Od Šest Yin meridijana – tri se nalaze na vanjskoj strani ruke i ramena (tanko crijevo, trostruki grijač i debelo crijevo) , a tri na unutarnjoj strani ruke do pazuha (srce, perikard i pluća).
  • Na glavi i licu su Yang meridijani, a na donjoj strani stopala Yin meridijani

Brzina i jačina pokreta ovisi o tome da li je energija blokirana u Yang ili Yin meridijanima. Kada je blokiran protok energije kroz Yang meridijane – pojedinac će na dodir i lagano lupkanje po meridijanu osjetiti bol i napetost na dijelu po kojem lupka. U tom slučaju, pokreti samomasaže trebaju biti brži i površniji. Kada je blokiran protok kroz Yin meridijane – pojedinac će osjetiti duboku olakšavajuću bol kada stisne tkivo u dubinu. U tom slučaju pokreti samomasaže trebaju biti sporiji i dublji.

Navedenim pokretima samomasaže otklanjaju se prepreke u protoku energije, popravlja cirkulacija krvi i limfe.

Evo kako provoditi energetsku samomasažu:

Masaža se provodi u stojećem stavu s lagano razmaknutim stopalima u širini kukova. Prije samomasaže protrljati dlan o dlan –  žustro i dovoljno dugo da osjetite toplinu i to ponavljate svakih 3-5 minuta tijekom samomasaže.

Pokret CHUA-DA (lupkanje)

  1. Zagrijanim dlanovima istrljajte dlanom vanjsku i unutarnju stranu ruke
  2. Otvorenim dlanom brzo i površno lupkajte po Yang meridijanima ruku tj. od vrha ramena prema šaki po vanjskoj strani ruke (desnu ruku lijevom a lijevu desnom rukom)
  3. Zatvorenom šakom lupkajte sporo i dublje Yang meridijane ruku: od dlana po unutarnjoj strani ruke do pazuha
  4. Napravite pregib naprijed (dodirnuti rukama stopala), a potom: otvorenim dlanom brzo i površno lupkajte bočnu i zadnju stranu nogu (Yang meridijani) istodobno s obje ruke – od stopala, preko stražnjice do donjeg dijela leđa. Dok lupkate od stopala prema gore lagano se ispravljate kralježak po kralježak dok ne dođete u uspravan položaj
  5. Ponovo napravite pregib naprijed (dodirnuti rukama stopala) a potom: lagano se ispravljajući u uspravan položaj – zatvorenom šakom sporo i dublje lupkati po unutarnjoj strani noge (Yin meridijani) prema trbuhu i preko stisnutog trbuha do prsne kosti. Prsnu kost ritmično i sporo također lupkajte jednom zatvorenom šakom.

Učinak: navedenim pokretima samomasaže otklanjaju se prepreke u protoku energije, popravlja cirkulacija krvi i limfe, potiče i balansira  izlučivanje žlijezdi sa unutarnjim lučenjem, uklanjaju se  toksini. Ovi pokreti stimuliraju proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i drugih imunih faktora.

Pokret YA (stiskanje) i MO (trljanje)

  1. Osjećate li bolove i napetost u nekom dijelu tijela (rame, lakat, šaka) ili u mišiću – obuhvatite bolno mjesto i čvrsto da držite ili pritisnite (30 sekundi)
  2. Kada otpustite stisak – bolno mjesto istrljate ga brzo i površno ili lupkajte također brzo i površno dlanom/vrhovima prstiju

Učinak: Pomaže dubokoj drenaži i izbacivanju toksina iz dubljih slojeva i tkiva, oslobađa napetost u mišićima, ublažava bolove

Samomasažu provedite svako jutro nakon ustajanja i ponovite tokom dana.

Više o navedenim i ostalim tehnikama energetske samomasaže uči se na programima Akupunkture, Laser akupunkture i Tui na kineske masaže, koje se održavaju tijekom  lipnja u Wellness Akademiji u Lovranu. Voditelji i predavači na svim tečajevima baziranim na Tradicionalnoj kineskoj medicini su Milenko Ristić,dr.med.,  Jelica Popić,dr.med. i trener akademije Mladen Delač. Svi spomenuti posjeduju dugogodišnje iskustvo u individualnim treninzima i terapijama pojedinaca koji ove metode očuvanja zdravlja i rehabilitacije zdravstvenih poremećaja žele naučiti i uvesti u praksu. U sljedećem nastavku bit će opisan nastavak samomasaže po principima Tradicionalne kineske medicine.

Autor: Wellness.hr