tusiranje

Tuširanjem do boljeg zdravlja

Sigurno ste svi čuli za hidroterapiju, vruće – hladno tuširanje. Ovo je jedan od najstarijih, najjednostavnijih i najjeftinijih tretmana, ali još uvijek se jako rijetko primjenjuje.

Razlog tomu je što je slaba informiranost o dobrobiti hidroterapije. Jesu li ljudi previše osjetljivi ili nisu navikli na promjene?

Bez obzira na razlog, otkriti ćemo vam zašto je sustav toplo-hladnog tuširanja koristan i dati vam savjete koji će vam pomoći u prevladavanju krize (koja se obično javlja kada je na redu tuširanje hladnom vodom). Topla voda ima opuštajući učinak i pomaže ako ste pod stresom, a hladna voda smiruje upale i potiče izlučivanje toksina putem limfe i kože. Hidroterapije mogu biti različite – sauniranje ili jednostavno toplo – hladno tuširanje. Usredotočili smo se na hidroterapiju toplo – hladnim tuširanjem jer to je najlakša i najdostupnija metoda koju možete primjenjivati svaki dan.

Kada je tijelo izloženo vanjskoj hladnoći, protok cirkulacije usmjeren je prema unutarnjim organima. Kada je tijelo izloženo vrućini, cirkulacija je usmjerena prema površini – koži. Zamjenom toplih i hladnih faktora lukavo stimulirate cirkulaciju krvi po tijelu, što vam pomaže eliminirati toksine i druge blokade iz organizma. Istovremeno hranjive tvari se lakše kreću po tijelu  i brže dolaze do svojeg odredišta.

KAKO FUNKCIONIRA VRUĆE-HLADNO TUŠIRANJE?

Prvo se smočite vodom pod temperaturom koju preferirate. Nakon toga polako povećavajte temperaturu onoliko koliko ste u mogućnosti izdržati (uključujući i lica i glavu). Zatim čim brže prebacite na hladnu vodu, što je više moguće. Neće vam naštetiti ako je prehladno (bolje nego da je voda mlaka). Pokušajte se tuširati od nogu i ruku prema srcu. Naravno, tuširanjem morate obuhvatiti cijelo tijelo. Zatim opet prebacite temperaturu na toplo (pokušajte izdržati još koji stupanj više nego prije). Ponovite ovaj postupak do sedam puta. Štoviše, pazite da koriste prirodni sapun, prirodne gelove za tuširanje i piling  za tijelo (po mogućnosti organsku kozmetiku) jer ako već radite proces detoksikacije ne želite dodatno trovati vaše tijelo.

Toplo – hladan tuš u jutro osvježava ,a ako ga prakticirate na večer, pozitivno će utjecati na miran san. Možete ga prakticirati tri puta dnevno, on ne ostavlja negativne posljedice. Naravno,  uvijek slušajte svoje tijelo i preporučamo vam da ga na početku ne prakticirate često, ukoliko se ne osjećate dobro.

 Autor: Nina Kokalj/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post