sauniranje

Upoznajte efekte sauniranja na zdravlje

Utjecaj sauniranja na zdravlje je mnogostruko i pozitivno, a osobito se preporučuje u svrhu kondicioniranja krvnih žila i srca… Znate li da se tijelo u sauni zagrijava na površini do deset stupnjeva C, a u dubini svega za jedan stupanj?

Mnogi ljudi imaju predrasude ili strah od sauniranja, bojeći se lošeg utjecaja visoke temperature na srce. A upravo pravilnim sauniranjem možete kondicionirati svoje srce i krvne žile, pod uvjetom da nemate kontraindikacije ili bolesti zbog kojih ne smijete koristiti saune.

Kondicioniranje krvnih žila i srca sauniranjem je rezultat „pasivne gimnastike” krvnih žila tj. naizmjeničnog širenja i sužavanja krvnih žila pod utjecajem grijanja i hlađenja tijela u procesu sauniranja. Osim pozitivnog utjecaja na srce i krvne žile boravak u saunama ubrzava ukupan metabolizam, tijelo se pojačano znoji, što rezultira izlučivanjem veće količine toksina ili detoksikacijom organizma.

Znojenjem se iz organizma gubi voda i elektroliti koje između boravka u sauni i nakon korištenja saune treba nadoknaditi uzimajući vodu, čaj i voće. Toplina u sauna kabini opušta psihofizičku napetost, spazme u mišićima, a time se olakšavaju i posljedice stresa i kroničnih bolesti koštano mišićnog sustava.

EVO TKO NE SMIJE U SAUNU

Saune ne smiju koristiti pojedinci s povišenom temperaturom, akutnim bolestima, kod krvarenja, teži srčani bolesnici, nereguliran povišeni krvni tlak, osobe sa oštećenim krvnim žilama, posebno sa flebotombozom i upalom vena, kod nereguliranih bolesti štitne žlijezde. Djeca smiju koristiti saune, ali u pratnji roditelja, kako ne bi ugrozila zdravlje neopreznim ponašanjem u blizini izvora topline i struje.

KOJIM ZDRAVSTVENIM POREMEĆAJIMA SAUNIRANJE POMAŽE

Voda i toplina su fizikalni agensi koji služe u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji zdravstvenih poremećaja. Prije korištenja saune osobe sa zdravstvenim problemima trebaju se savjetovati sa svojim liječnikom.

Sauniranje pomaže u rehabilitaciji brojnih zdravstvenih poremećaja među kojima posebno izdvajam:

  • kroničke bolesti koštano  mišićnog sustava (križobolja, bolovi u zglobovima i mišićima u kroničnoj fazi)
  • kronične respiratorne tegobe
  • tegobe u klimakteriju
  • umor, iscrpljenost, nesanica,

SAUNA ZA DOBAR OSJEĆAJ

Sauniranje je osim terapijske i relaksacijske funkcije, vrlo korisno kao oblik druženja i provođenja slobodnog vremena s obitelji ili prijateljima. Poznati su efekti sauniranja na dobro raspoloženje. Boravkom u sauni potiču se pozitivne emocije i osjećaj zadovoljstva životom, pa tako i aktivno djelujete na podizanje kvalitete života.

Autor: Wellness Vodič by Jelica Popić 

Share this Post