pharmacy to go

Pharmacy to GO!: Prijatelji kretanja 1. dio

Kretanje je važno za psihičko i fizičko stanje organizma – bilo da se radi o rekreativnom ili profesionalnom treningu, inovativni dodaci prehrani i njihove aktivne komponente podržavaju proces jačanja i održavanja naše muskulature zdravom i aktivnom. 

Ljudski koštano-mišićni sustav koji se sastoji od 206 kostiju povezanih zglobovima, 752 mišića i ligamenata formiraju savršen biomehanički ”stroj” – ističe magistra Ismeta Duljković iz Farmacije (Ivanićgradska 38, Zagreb). – Zglobovi omogućavaju kostima da se kreću u raznim smjerovima i vrše veliki broj kompleksnih pokreta koje svakodnevno veoma spretno koristimo. To su specijalizirane strukture koje se sastoje od zglobne čahure, zglobne površine i šupljine zgloba.

Zglobove prema pokretljivosti dijelimo u tri skupine:
1.sinovijski ili pokretni (pravi) zglobovi, npr. zglob koljena
2.amfiartrotski ili djelomično pokretni, npr. intervertebralni disk između kralješka
3.sinartrotski ili nepokretni zglobovi, npr. zglobovi koji povezuju kosti lubanje.

OKO 10 GODINA STARIJI OD NAŠE REALNE DOBI?
Napornim treninzima, raznim rekreacijskim sportovima, krivim držanjem i prekomjernom tjelesnom težinom vršimo veliki pritisak na zglobove – iako će dio tih sila preuzeti mišići, građa i proces samoobnavljanja zgloba čine njegovu funkciju lako ‘obavljivom’ većinu života. Ipak, svaki se zglob neminovno troši te se smatra da su zglobovi otprilike stariji desetak godina od nas samih! Dokazuje to činjenica da se tegobe sa zglobovima javljaju prije starije dobi, a kod sportaša i ranije.

KOLAGEN VAŽAN I U GRAĐI ZGLOBOVA
Hrskavica zgloba građena je od kolagenih vlakana koji imaju veliku sposobnost vezivanja vode. Pri opterećenju ona se rasteže i istiskuje vodu u unutrašnjost membrane, a pri rasterećenju voda se vraća natrag.

VAŽNOST VITAMINA C
Kontinuirano stvaranje kolagenih vlakana uvjetovano je dovoljnom količinom C vitamina koji ima ulogu kofaktora u sintezi kolagena. Bez dovoljnih količina ovog vitamina nova kolagena vlakna se ne mogu stvarati, a postojeća se raspadaju. Vitamini i minerali koji sudjeluju u sintezi kolagena, poboljšavaju strukturu zglobova i kostiju u većini proizvoda su sastavni dio suplementa.
Većina ljudi potraži pomoć tek kada osjeti bol – važno je znati da se suplementima koji direktno djeluju na strukturu zgloba i zglobu hrskavicu tegobe lako mogu prevenirati.

  1. Kondroitin sulfat
    Kondroitin sulfat je ugljikohidrat sintetiziran iz glukuronske kiseline i galaktozamina. Konačna forma kondroitina je N-acetil glukozamin, koji s glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina služi kao tekućina za podmazivanje zglobova kako ne bi došlo do oštećenja hrskavice koje bi nastupilo zbog djelovanja sile trenja. Uloga kondroitina je da štiti hrskavicu od mehaničkog oštećenja, preranog propadanja, omogućava dotok hranjivih tvari i vode do hrskavice. Nažalost, ova fiziološka sinteza u organizmu se godinama smanjuje pa su zglobne strukture  u nedostatku kondroitina podlože propadanju. Preporučena dnevna doza je 1200 mg.
  2. Glukozamin sulfat
    Glukozamin sulfat sastavna je komponenta proteoglikana koji izgrađuje brojne organe i tkiva. Sintetizira se iz glukoze i glutamina u stanicama hrskavice. Školjkaši i rakovi su organizmi koji obiluju glukozamin sulfatom. Neprestalno se troši i obnavlja i sastavni je dio zglobne tekućine. Napornim fizičkim radom i u zrelijoj životnoj dobi proces obnove i sinteze glukozamin sulfata slabi pa dolazi do pojave boli i slabije pokretljivosti. Preporuka je uzimati suplemente glukozamin sulfata 3 puta na dan, u dozi od 500mg uz obrok, s dosta tekućine. Bitno je naglasiti da se suplementi glukozamina i kondroitina NE preporučuju osobama koje su alergične na školjkaše.
  3. Metilsulfoilmetan
    MSM (metilsulfoilmetan) je sumporom najbogatiji spoj u organizmu. Koncentriran je u mišićima, kostima, zglobovima i koži. Uz C vitamin sudjeluje u sintezi kolagena, poboljšava fleksibilnost kože i gipkost zglobova što je važno pri upalnim procesima. Sumpor povećava propusnost i rastezljivost stanične stijenke čime osigurava izlaz upalnih elemenata iz stanica kao što su toksini i mliječna kiselina. Postoje oralni oblici i kreme za mazanje bolnih područja. Preporučena dnevna doza oralnog oblika je do 6g dnevno.

Autor: Mary Novosel

http://www.itgirl.hr/

Share this Post