etericna ulja 1

4 eterična ulja koja učinkovito djeluju protiv glavobolje

S glavoboljom se svaki dan suočavaju milijuni ljudi. Ona se javljaja iz različitih razloga, kao što su stres, umor, alergije, hormonalna neravnoteža, loša prehrana, niska razina šećera u krvi, alkohola i nepravilnog držanja.

Za liječenje glavobolje najčešće se koriste tablete protiv bolova, koje često imaju neugodne nuspojave i mogu negativno djelovati na jetru i bubrege. Brojna istraživanja su potvrdila da su neka eterična ulja idealno prirodno rješenje za uklanjanje glavobolje.

ETERIČNO ULJE PAPRENE METVICE

Ovo eterično ulje hladi, poboljšava cirkulaciju i ublažava određene vrste glavobolje. Istraživanja su pokazala da najučinkovitije liječi glavobolju koja je posljedica napetosti. Za najbolji učinak, razrijediti 2-3 kapi paprene metvice eteričnog ulja u baznom ulju. Preporučamo hladno prešano Aroma Herbal kokosovo ulje, jer ima protuupalna i anelgetska svojstva. Smjesa se nanosi na vrat, čelo i ramena.

ETERIČNO ULJE LAVANDE

Najpopularnije eterično ulje i ima mnoga ljekovita svojstva. Ublažava napetost, pomaže vam da se oslobodite stresa, smiruje i ublažava tjeskobu. Najčešći uzrok glavobolje je stres. Dokazano je da eterično ulje lavande utječe na bolji san i pomaže regulirati razinu serotonina, koji umiruje živčani sustav i time spriječava napade migrene. Glavobolja možete ukloniti ako nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande nakapate na vrat ili ručni zglob. Pozitivni rezultati će biti vidljivi i ako 5 kapi eteričnog ulja nakapate u električni isparivač koji će osvježiti vašu prostoriju, ili napravite toplu kupku s 5-10 kapi eteričnog ulja lavande.

4 eterična ulja koja učinkovito djeluju protiv glavobolje

ETERIČNO ULJE EUKALIPTUSA

Razna istraživanja su pokazala da je eterično ulje eukaliptusa najučinkovitije za liječenje sinusne glavobolje. Ono uništava klice te ublažava upale, tako da se koristi za liječenje dišnih organa, prehlade i gripe. 2-4 kapi eteričnog ulja razrijeđenog u baznom ulju utrljajte na prsa, čelo i vrat. Kanal između sinusa i nosa neće biti blokiran te ćete na taj načinspriječiti neugodnu sinusnu glavobolju.

ETERIČNO ULJE RUŽMARINA

Zbog ružmarinovih protuupalnih i analgetskih svojstva, eterično ulje ružmarina odavno se koristi u medicini. Smiruje osjetljivi želudac, koji također može biti jedan od uzročnika jake glavobolje. Istraživanje koje je objavljeno 2013. godine navodi kako se eterično ulje ružmarina koristilo za ublažavanje simptoma odvikavanja od raznih opijata. Ovo ulje najbolje funkcionira u kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa. Pomiješajte žlicu kokosovog ulja, 2 kapi eteričnog ulja ružmarina i 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Mješavina se nanosi na čelo i vrat.

Ako je sinusna glavobolja učestala trebali biste posjetiti liječnika. Prije uporabe eteričnih ulja, vodite računa da niste alergični na njihove sastojke. Eterična ulja ne bi trebalo pretjerano koristiti, stoga vodite računa o preporučenim količinama.

Napomena: Neka eterična ulja nisu pogodna za trudnice i djecu mlađu od 6 godina.

Autor: Tjaša Klembas/Aroma Herbal Hrvatska

 

Podijeli članak s prijateljima