aroma herbal

Zanimljivosti o biljnim uljima

Biljna ulja su također poznat kao bazna ulja. nositelji eteričnih ulja, koji nude veliku bazu za miješanje s eteričnim uljima. Eterična ulja su zapravo prejaka da bi se koristila za njegu tijela bez baznih ulja. Biljna ulja su idealan temelj za kombiniranje sa eteričnim uljima, koja imaju jak miris i aromu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Biljna ulja mogu se također kombinirati jedni s drugima i na taj način dobiti potpuno nova svojstva – viskoznost, rasprostiranje, apsorpciju, arome itd. Zajedno s eteričnim također će se povećavaju njihova ljekovita svojstva i mogu se koristiti u različite svrhe – za smanjivanja strija, smirivanje spaljene i nadražene kože i anti-stres masaže, uklanjanje bolova, bolova u mišićima i smanjivanje upala.

BOGATI IZVOR VITAMINA I MINERALA

U prehrani se biljna ulja  koriste zbog svoje bogatog nutritivnog sadržaja. Najpoznatiji su esencijalne masne kiseline kao što su omega-3 i omega-6, koje se moraju unijeti preko hrane. Ove masne kiseline su bitne za zdravlje mozga, srca i drugih organa. One su zaslužne za hidrataciju tijela i štite ga od infekcija. Biljna ulja su također odličan izvor antioksidansa koji nas štite od slobodnih radikala i drugih oštećenja kože. To su razni vitamini i minerali, karotenoidi, flavonoidi, fitosterola i drugi. Biljna ulja koja su bogati izvor vitamina i minerala su kokosovo, sezamovo, suncokretovo, ulje noćurka, maslinovo, ulje avokada i arganovo ulje.

TREBA RAZLIKOVATI KOMERCIJALNU I BIOLOŠKU PROIZVODNJU

Biljna ulja su masna ulja dobivena uglavnom od voća, orašastih plodova, sjemenki i lišće. U kvalitetnoj kozmetici i hrani najčešće se koriste dvije metode proizvodnje – hladno prešanje i maceracija. Na ovaj način, zadržavaju se svojstva aktivnih sastojaka i ulje ne oksidira. Za razliku od toga, masaovna industrijska proizvodnja prakticira vruće prešanje, pri čemu je proizvodnja znatno jeftinija i omogućava veći profit. Nažalost, zbog toga masti u ulju postati kancerogene. Svatko tko želi dug i zdrav život, treba izbjegavati takva ulja u širokom luku. Također, treba razlikovati komercijalnu i biološku proizvodnju ulja budući da na biološki kontroliranim plantažama poljoprivrednici uzgajaju svoje usjeve u skladu sa zahtjevima za zaštitu okoliša i ekološku proizvodnju.

KAKO SAČUVATI HRANJIVA SVOJSTVA ULJA

U aromaterapiji se koristi neobrađena i hladno prešana ulja visoke kvalitete, jer na taj način zadržavaju svoja najbolja svojstva – hranjive tvari i aromu. Većina tih biljnih ulja pogodna je za unutarnju i vanjsku upotrebu. Sva biljna ulja treba čuvati na hladnom mjestu, daleko od jakog svjetla. Neki (osim avokada), najbolje je čuvati u hladnjaku, jer na taj način dulje zadržavaju svoju svježinu. Ipak, kad se ulja čuvaju u hladnjaku neka od njih postanu mutna i gušća, ali nakon toga, kada se izvade na sobnu temperaturu, vratie se u izvorno tekućine stanje.

Autor: Nina Kokalj/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post