sveti filip i jakov

Sveti Filip i Jakov dragulj je srednjeg Jadrana

Netaknuta priroda i čisto more idealni su za odmor, sport i rekreaciju. Razni posjetitelji će biti oduševljeni blizinom atraktivnih Nacionalnih parkova „Kornati“, „Krka“, „Paklenica“ i „Plitvička Jezera“ – destinacijama prema kojoj su organizirani mnogi izleti.

Sveti Filip i Jakov udaljen je od Biograda na moru 4 km. Malo mjesto i luka jedno je od najljepših u Pašmanskom zaljevu.

Slikovito primorsko mjesto razvilo se oko srednjovjekovne crkve, posvećene apostolima Filipu i Jakovu. Nekada je Sveti Filip i Jakov bio luka benediktinskog samostana u Rogovu. Imao je utvrđen opatijski dvor s crkvom, podrumom, uljarom, solanama. Današnje je mjesto podignuto nakon povlačenja Turaka u 17. i 18. st.

LJETNIKOVCI I PERIVOJI ZADARSKIH PLEMIĆA

Sv. Filip i Jakov je poznat po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića od kojih je i danas poznat onaj obitelji Borelli. Zahvaljujući obitelji Borelli turizam u Sv. Filipu i Jakovu ima povijesne korijene budući da dva parka i ljetnikovci gdje je obitelj ugošćavala prijatelje i poznanike, uglednike onog doba, predstavljaju preteču današnjim vikendicama i turističkim objektima.

Danas je Sv. Filip i Jakov spoj veličanstvene dalmatinske prirode; okrenut moru koje mu daje svoju mističnost i ljepotu, a u zaleđu ga čuvaju prostranstva bogate zemlje. Spoj je to kulturne baštine i modernog načina života – mjesto ljubaznih žitelja.

Sveti Filip i Jakov dragulj je srednjeg Jadrana

RIMSKE LADANJSKE VILE

Na području današnjeg mjesta prije gotovo tri milenije postojalo je maleno Liburnsko naselje, čiji su ostaci i danas vidljivi u suhozidima i grobnim gomilama. Rimljani u 1 st. grade gospodarska imanja i ladanjske vile za svoje islužene vojnike.

No tek dolaskom Hrvata ovo područje dobiva na važnosti zbog blizine kraljevskog Biograda koji je imao posjede u zaleđu Sv.Filipa i Jakova. Hrvatski kralj Krešimir IV osnovao je 1059 god. benediktinski samostan sv.Ivana u Biogradu i darovao mu svoj kraljevski dvorac Rogovo s njegovim prostranim zemljišnim posjedima. Na obližnjem Rogovu, srednjovjekovnom selu uz crkvu sv. Mihovila ( Roka) i kaštela Dvorine nastaje naselje u kasnom srednjem vijeku kao prirodni izlaz na more bogate Benediktinske opatije.

SPOMENIK KULTURE

Crkva sv. Roka iz 11 st. pripada romaničkom dobu, a sakralni objekti toga stilskog razdoblja, rijetko su sačuvani izvan srednjovjekovnih primorskih gradova te je zbog toga svrstana u drugu kategoriju spomenika kulture.

Vrijedno je istaknuti sljedeće spomenike arhitekture:
– Park Borelli kao spomenik parkovne arhitekture u jezgri naselja
– Ostaci Benediktinskog dvora na Rogovu, pregrađenog na tri razine
– Kuća Borelli sa Arboretumom koji je zaštićena prirodna baština

Autor & foto by: sv-filipjakov.hr

Podijeli članak s prijateljima