Kako mirisima kontrolirati apetit

Kako mirisima kontrolirati apetit

Jedemo li previše ugljikohidrata kao što su kruh, tjestenina i slatkiši koji često podižu hormon inzulina, nastaju problemi. Naime, ako ne možete kontrolirati apetit, tad se masti počinju nakupljati na mjestima na kojima ne želimo. Imate li konstantan osjećaj gladi čak i ako ste već jeli? To znači da ste u začaranom krugu igre hormona.  Isprobajte aromaterapiju koja dokazano pomaže.

IGRE HORMONA I UČINAK AROMATERAPIJE

Aromaterapija pomaže kontrolirati osjećaj gladi i smanjuje čimbenike koji utječu na povećanje tjelesne težine kao što su stres, anksioznost i depresija.

KOJE ULJE ODABRATI?

Najčešće se koristi eterično ulje grejpa jer sadrži D-limonen, koji ubrzava metabolizam, stimulira limfni sustav,  koristan je za detoksikaciju i potiče razgradnju masnih stanica te je dobar diuretik. Pozitivno utječe na poboljšanje i regulaciju probave te smanjuje osjećaj nadutosti. Eterično ulje cimeta regulira razinu šećera u krvi koji utječe na  prejedanje i višak kilograma. Udišući njegov miris prije spavanja dobiti ćete osjećaj sitosti i spriječiti će da se prejedate noću. Eterično ulje limuna smanjuje celulit, poboljšava cirkulaciju i detoksicira jetru, a također vam pomaže  pri podizanju raspoloženja i smanjuje napetost mišića, što pak stvara mir u vašem organizmu i spriječava napadaje gladi. Ulje paprene metvice ima blagotvoran učinak na vaše raspoloženje jer smiruje probavne smetnje i uklanja osjećaj napetosti i punoće. Istovremeno ima smirujući učinak na vaš um i i pozitivno utječe na smanjenje depresije. Eterično ulje bosiljka sa svojim mirisnim biljnim umirujućim učinkom pomaže ukoliko imate problema s mentalnim umorom i smanjuje nekontrolirani apetit i glad. Eterično ulje bergamota podiže raspoloženje, uklanja umor i snižava razinu hormona stresa (kortizola), koji smanjuje želju za hranom.

NAČIN PRIMJENE

Priuštite si bocu odabranog eteričnog ulja. Jedna mogućnost primjene je  da zatvorite jednu nosnicu te  duboko i sporo udišete mirise iz boce. Ponovite radnju do tri puta zatim napravite pauzu. Isti taj postupak ponovite tri puta i drugom nosnicom. Cijeli proces se ponavlja pet minuta tri puta dnevno ili tjedno kad god osjećate glad.

Drugi način je da se nekoliko kapi pokapa na maramicu i zatim udišete. Taj proces bi trebalo ponavljati dva puta tjedno. Eterična ulja također možete konzumirati uz uljnu kupku jer se eterično ulje apsorbira kroz kožu, ali ako si priuštite električni osvježivač zraka možete do deset minuta dnevno uživati u terapiji s odabranim uljem. Eterična ulja se također mogu miješati jedno s drugim – za još blagotvorniji učinak.

Autor: Nina Kokalj/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post