Kamilica - smiruje, liječi bolove i pomaže koži već tisućama godina

Kamilica – smiruje, liječi bolove i pomaže koži već tisućama godina

Eterično ulje kamilice koristi se u medicinske svrhe još od vremena starih Egipćana, Grka i Rimljana. Već tisućama godina upotrebljava se za smirenje, podizanje raspoloženja, ublažavanje grčeva u mišićima, zacjeljivanje kožnih ozljeda i liječenje blažih infekcija.

Postoje dva ulja kamilice – jedno se proizvodi od cvjetova njemačke, a drugo od cvjetova rimske kamilice. Njemačka ili prava kamilica nosi latinski naziv Matricaria chamomilla, dok je rimska kamilica poznata kao Anthemis nobilis.

Eterična ulja i jedne i druge vrste vrlo su slična po djelovanju, uz neke blage nijanse u pogledu primjene. Među najboljim su sredstvima za poboljšavanje ukupnog zdravstvenog stanja. Rimska kamilica zbog alfa i beta pinena ima jače smirujuće djelovanje. Njemačka kamilica je moćno protuupalno sredstvo, zahvaljujući azulenu, koji je zaslužan za prepoznatljivu plavu boju ulja. 

Uklanja depresiju i anksioznost

Ulje od kamilice učinkovito je protiv depresije i anksioznosti, po čemu je srodno lavandinom ulju.
Podiže raspoloženje, smiruje napetost i uzrujanost te ublažava učinke stresa. Budući da je ulje kamilice smirujuće, izvrsno je za čvršći i krepkiji san pa ga koristite navečer.

Uništava mikrobe i gljivice

Ulje kamilice ima snažna antiseptička i antimikrobna svojstva. Štiti ranice, porezotine i ogrebotine od bakterijske i gljivične infekcije. U slučaju razvijene infekcije, ublažava je i liječi. Učinkovito je i na životinjama, osobito mačkama i psima jer  uništava uši i grinje. Za primjenu na životinjama, utrljajte nekoliko kapi ulja u dlaku i iza ušiju.

Poboljšava probavu

Ulje kamilice poboljšava probavu jer potiče lučenje želučanih sokova. Povoljno djeluje na jetru, unaprjeđujući njenu sposobnost detoksikacije organizma. Uloga ulja kamilice u probavi dodatno je naglašena time što smanjuje stvaranje plinova u crijevima i pomaže kod osjećaja nadutosti.

Smiruje upale i čisti krvotok

Dokazano je djelovanje ulja kamilice na liječenje upala, osobito u probavnom i mokraćnom traktu. Kod ovih bolesti, uspješnija je njemačka kamilica. Izvrsna je i pri liječenju reumatizma i artritisa. Kao diuretik, pročišćuje mokraćni sustav i bubrege jer potiče pojačano mokrenje. Pomaže krvotoku te čisti krv od toksina i viška mokraćne kiseline. Djelotvorna je za snižavanje krvnog tlaka i oticanja krvnih žila.

Pomaže kod gripe i prehlade

Ulje kamilice efikasno je prirodno sredstvo protiv gripe i prehlade. Izaziva obilno znojenje, a tako odstranjuje toksine i uzročnike bolesti. Znojenje ujedno osvježava tijelo i pruža olakšanje tijekom povišene temperature.  

Ublažava bolove 
Kao izvrstan prirodan analgetik, ulje kamilice ublažava glavobolju, zubobolju i bol u mišićima i zglobovima. Učinkovito je protiv neuralgije  – smanjuje pritisak na deveti kranijalni živac i tako smanjuje bol.  

Čisti i zacjeljuje kožu

Ovo ljekovito ulje vrlo je popularno u kozmetici. Pomaže zacijeliti ožiljke i pri odstranjivanju mrlja na koži. Izvrsno tonizira masnu kožu, uklanja masni sjaj te čisti akne od toksina i bakterija. Djelotvorno je kod ekcema, psorijaze, crvenila lica, dermatitisa i drugih problematičnih stanja kože.

Koristite ga kao prirodni sedativ

U ovu svrhu koristite eterično ulje rimske kamilice jer je ono ima bolji učinak na smirenje od ulja njemačke kamilice. Da biste iskusili blagodati ovog ulja na mentalno zdravlje, dovoljno je udisati njegov miris. Navlažite vatu ili maramicu s 5-7 kapi ulja i nekoliko minuta inhalirajte, držeći vatu ili maramicu blizu usta i nosa.

Za smirenje kod jače psihičke napetosti,  pomoći će vam i nanošenje ulja direktno na kožu.

Dvije kapi ulja kamilice nanesite na sredinu prsa i umasirajte nježnim pokretima.

Ostale mogućnosti primjene ovog ulja su inhalacija iz posude vruće vode, mirisna svjetiljka ili topla kupka.

Za tu primjenu, nakapajte pet do deset kapi u vodu. 

Istaknuta svojstva ulja kamilice:

  • uklanja depresiju
  • smiruje
  • ublažava bol
  • snižava temperaturu
  • smiruje upale
  • dezinficira
  • djeluje antibiotski
  • suzbija grčeve
  • poboljšava probavu
  • pomaže kod zacjeljivanja rana

Lokalna i oralna upotreba

U slučaju bolova u mišićima ili zglobovima, kao i opeklina, ranica ili akni, ulje nanesite na problematično mjesto i umasirajte ga. Bolujete li od upale probavnih organa, umasirajte par kapi ulja na kožu abdomena. Muči li vas loša probava, ulijte kap ili dvije u čašu vode i popijte. Možete ga primijeniti i kao vodicu za usta. U čašu vode dodajte par kapi ulja i tekućinom isperite usta.  

Nakon ispiranja, ispljunite tekućinu.  

Testirajte ga na koži prije upotrebe

Iako eterično ulje kamilice slovi kao blago i neiritirajuće, preporuka je testirati ga na koži u razrijeđenom obliku prije konkretne upotrebe. Možete ga razrijediti orahovim, bademovim, maslinovim ili jojobinim uljem. Za površinsku primjenu pomiješajte 8-15 kapi ulja kamilice s 30 mililitara drugog ulja i nanesite na kožu.

Izvor: alternativa-za-vas

Share this Post