starenje koze

Kako usporiti starenje kože

Kao i svi organi, tako i koža, s vremenom gubi svoju elastičnost, otpornost i mladoliki izgled . Starenje nije uvjetovano samo genetski.  Utjecaji vanjskih čimbenika također ostavljaju posljedice na vašoj koži. Bore se ne može u potpunosti izbjeći, ali se uz kvalitetnu i redovitu njegu može usporiti starenje kože.

Najčešći vanjski čimbenici koji uzrokuju bore su UV zrake, stres, cigaret, alkohol, smog, loša prehrana i nedovoljna njega. Mladenački izgled može se održati jako dugo vremena, ako promijenite neke loše navike koje loše utječu na vaše zdravlje, izgled i kožu.

  1. VODITE RAČUNA O URAVNOTEŽENOJ PREHRANI I PIJTE PUNO VODE

Prehrana treba sadržavati puno vitamina, minerala, vlakana, zdravih masti i antioksidansa. Vaši tanjuri trebaju sadržavati lisnato povrće, bobice, ribu, orašaste plodove, klice, avokado, nemasno meso, a posebno hranu koja sadrži puno cinka. Drastično trebate ograničiti unos bijelog šećera, bijelog brašna i brze hrane. Preporuča se piti puno vode i izbjegavati konzumiranje alkohola.

  1. PRESTANITE PUŠITI

Osim izlaganja suncu i pušenje je glavni vanjski čimbenik koji utječe na nastanak bora. Kod pušača koža izgleda umornije i starije nego što stvarno jest. Prsti postaju žuti te se pojavljuju očigledne promjene na koži lica. Kod pušača postoji veća vjerojatnost razvoja raka kože i psorijaze.

  1. PRUŽITE VAŠOJ KOŽI KVALITETNU NJEGU

Vrlo je važno odabrati proizvode za njegu kože koji su prirodni i kvalitetni. Nedavna istraživanja potvrđuju da je shea maslac jedan od najboljih proizvoda koji učinkovito usporiti proces starenja kože. Shea maslac je bogat izvor kvalitetnih masti (osobito stearinskom i oleinskom), fitosterola i vitamina A, D i E. Antioksidansi pomažu uništiti slobodne radikale i štite tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. Shea maslac duboko njeguje, vlaži i obnavlja elastičnost kože. Fitosteroli  u maslacu su od velike pomoći ukoliko imate problema s aknama, manjim ožiljcima, crvenilom i iritacijama na koži.

Shea maslac je pogodan za sve tipove kože. Omekšava i pomaže pri liječenju  tvrde i ispucale kože na stopalima i laktovima. Djeluje antibakterijski i antiseptički.

  1. NAUČITE KONTROLIRATI STRES

Nekima pomaže meditacija, nekima tjelovježba, a neki se odluče za novi hobi. Stresom je teško upravljati, ali je bitno za naše zdravlje pronaći način na koji ćemo naučiti ovladati stresom i steći samokontrolu. Jedan od načina koji vam može pomoći je korištenje mirisnih eteričnih ulja. Predlažemo eterično ulje lavande, ylang-ylang, bergamot, ružu ili kamilicu.

  1. BUDITE AKTIVNI I VJEŽBAJTE

Vježba je jednako važno za zdrav izgled kože kao i za tijelo. Provodite čim više vremena na svježem zraku. Takve zdrave navike pozitivno će utjecati na vašu kožu, zdravlje i vaše raspoloženje.

Autor: Tjaša Klembas/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post