Jeste li se udebljali ovih blagdana?

 Želite li za ljeto imati dobru figuru višak kilograma rješavajte od siječnja, a ne u zadnji čas.

Hrvati se pretvaraju u sve deblju naciju. Prema podacima Eurostata za 2016. godinu, Hrvatska je na osmom mjestu u Europskoj uniji po broju pretilih ljudi. Zastupljenost u populaciji je gotovo 19 posto što je iznad europskog prosjeka od 16 posto. Sklonost debljanju u Hrvatskoj raste iz godine u godinu. Najviše je debelih među populacijom od 45 do 74 godine, njih 25 posto. No povećana sklonost debljanju pokazuje se već od 35. godine života.

Iako fizička aktivnost pozitivno utječe na zdravlje, emocije i zadovljstvo životom, Hrvati su i fizički vrlo neaktivni. Gotovo dvije trećine, odnosno čak 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugim vidom tjelesne aktivnosti, a što su stariji, Hrvati se navedenim aktivnostima bave sve manje, stoji u najnovijem istraživanju koje je Središnji državni ured za šport proveo u lipnju 2017. godine.

Iza nas su božićni i novogodišnji blagdani, a u duhu naše kulture većina je prekomjerno uživala u hrani i piću te u par dana dobila par kilograma viška.

DEBLJINA je veliki estetski ali i vrlo ozbiljni zdravstveni problem. Znanstveni dokazi potvrđuju da loš izbor prehrane poput rafiniranih biljnih ulja i trans masti, rafiniranih šećera i rafiniranih ugljikohidrata dovodi do nezdrave razine tjelesnih masnoća, teških bolesti i zdravstvenih problema, među kojima se ističu degeneracija kosti i hrskavice (osteoartritis) u većini zglobova, a pogotovo u koljenu, pa mnoge pretile osobe imaju bolno i otežano kretanje, bolesti srca, krvnih žila, visok krvni tlak, dijabetes tipa 2, povišeni trigliceridi i snižena razina zaštitnog HDL kolesterola, a s njima su povezani srčani i moždani udari, vodeći uzročnici smrtnosti, bolesti žučnog mjehura, respiratorni problemi, teško disanje i apneja u snu. Višak masnoća dovodi do povećanja hormona estrogena, inzulina i upala u organizmu što direktno utječe na diobu i rast stanica, te debljina povećava rizik za razvoj mnogih karcinoma, gdje se ističu raka u jednjaku, koštanoj srži, preosjetljivost bilijarnog trakta, gušterači i bubrezima, rak debeloga crijeva, rektalni karcinoma u muškaraca, rak dojke i grlića maternica kod žena.

KAKO SE RIJEŠITI TRAJNO VIŠKA KILOGRAMA NA ZDRAV I URAVNOTEŽEN NAČIN ?

Primjenom redukcijskih dijeta u kratko vrijeme izgubit ćete vodu i bjelančevine, koje su vrlo važne za strukturu i dobro funkcioniranje tijela. Nagli gubitak težine prilikom dijete s niskim unosom proteina primarno je iz mišićnog tkiva. Bez dovoljnog unosa proteina tijelo će koristiti mišiće kao izvor energije, što će dovoditi do gubitka mišićne mase. To će sniziti bazalni, odnosno metabolizam organa i organskih sustava, što osigurava ponovo nakupljanje masnoća te će vjerojatno doći do vraćanja izgubljene težine tijekom dijete te prestankom dijete  do naglog vraćanja masnog tkiva, često nazvan “Yo Yo efekt”, a svaki sljedeći pokušaj gubitka kilograma bit će sve teži i teži. Ostat će Vam masne naslage pa će tijelo izgledati ispuhano, mlohavo, a koža može izgubiti trajno elasticitet te će biti ružna i obješena.

Zapravo svi koji su odlučili smršaviti žele poboljšati svoj izgled i zapravo žele izgubiti masno tkivo. Gubitak masnog tkiva trebao bi dovesti do ljepše i zategnutije figure tijela. Ono što daje oblik našem tijelu su mišići i mršavljenjem je važno očuvati mišićnu masu kako tijelo ne bi bilo mlohavo i bez zdravog mišićnog tonusa. 

Ako želite gubiti masno tkivo i tjelesnu težinu morate jesti proteine jer su oni esencijalni u izgradnji mišićne mase i snage. Što je udio masnog tkiva niži, to obris i kontura mišića više dolaze do izražaja.

Da biste izgradili dobru mišićnu masu i osigurali organizmu potrebne izvore energije potrebno je osobama koje imaju slabiju ili gotovo nikakvu fizičku aktivnost konzumirati  dnevno 1 g proteina po kilogramu tjelesne mase, s time da u jednom obroku ne bi trebalo biti više od 30 g proteina jer se višak pretvara u masne naslage. Rafinirane ugljikohidrate i ugljikohidrate visokog glikemijskog indeksa (šećeri, slatkiši, čokolade, pudinzi, pašte, tjestenine, lazanje, palenta, topla riža, topli krumpir…) trebalo bi potpuno izbaciti iz prehrane, a udio „zdravih“ ugljikohidrata iz povrća, voća sa manje šećera, orašastih plodova i sjemenki, koji su bogati vlaknima, dnevno bi trebalo biti u prehrani 30 do 50 g, što je individualno, i svaka osoba treba pratiti koliko treba smanjivati ugljikohidrate da bi došlo do mršavljenja.

Ako želite skinuti višak kilograma, bez povećanja mišićne mase, koja troši više energije nego masne naslage, uz sve smjernice za pravilnu i uravnoteženu prehranu kilograme ćete skidati sporije (pogotovo žene iznad 45 godine života kada se smanjuje aktivnost seksualnih hormona). Samo uvođenjem proteina u prehranu, bez fizičke aktivnosti, nećete postići oblikovanje mišićne mase. Mišići moraju raditi i biti pod naporom da bi se oblikovali, a za to je dovoljno i svakodnevno brzo hodanje u trajanju od makar 45 minuta. 

Preskakanje proteina u prehrani dovodi do debljanja, gubljenja teško stečenog mišićnog tkiva, a u najgorim slučajevima do niskog rada štitnjače i nadbubrežnih žlijezda.

Glavni izvor proteina je prehrana. Proteini životinjskog porijekla (crveno meso, perad, riba, jaja, fermentirani mliječni proizvodi-jogurt i sirevi) su nutritivno bogatiji, naspram proteina biljnog porijekla (žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke). Oni su najbolji izvor esencijalnih aminokiselina, odnosno oni sadrže proteine visoke biološke vrijednosti koji su za ljudski organizam najbolji izvor aminokiselina. Proteine uvijek jedite u kombinaciji sa svježim povrćem, dobro začinjenim maslinovim i bučinim uljem. To će dati nevjerojatan osjećaj sitosti, kontrolu tjelesne težine i pružit će zaštitu organizma te ćete vrlo brzo dostići dobru razinu energije, stabilizaciju šećera u krvi, dobar rad nadbubrežnih žlijezda, štitnjače i crijeva i potporu u izgradnji mišića, a također spriječit će kiseljenje organizma odnosno poremećaj homeostaze i potaknuti dobru proizvodnju želučane kiseline, bez koje nema dobre probave proteina u želucu. Svježeg povrća trebalo bi biti oko 400 g dnevno u prehrani.

Iako zagovornici suvremene piramide prehrane zagovaraju da bi ugljikohidrati trebali činiti 60 do 70% dnevnih potreba u prehrani, ugljikohidrati nisu esencijalni u ljudskoj prehrani jer glukoza, šećer na koji se razlažu ugljikohidrati iz naše prehrane i koja je važna za rad i ravnotežu krvnog sustava može biti proizvedena u jetri iz drugih supstrata, glicerola, laktata i aminokiselina u procesu glukoneogeneza koji je sve prisutan kod živih bića i osigurava stalnu razinu glukoze u krvi i u periodima gladovanja i nedostatka hrane. 

Glukoneogeneza potaknuta višim unosom proteina, a nižim ugljikohidrata osigurava stabilan šećer u krvi tijekom cijelog dana. To daje osjećaj smanjene gladi, za razliku od prehrane bogate ugljikohidratima i niskim udjelom proteina koja potiče proizvodnju inzulina i to ima za posljedicu povećanje glukoze, šećera u krvi, što dovodi do osjećaj gladi i umora.

Također, mišićno tkivo najviše je katabolično tijekom sna, pa je razina stresnog hormona kortizola ujutro najviša u serumu. Tijelo u stresu kao supstrat za dobivanje glukoze koristi vlastite aminokiseline. Kako se doručak većine sastoji sa manje od 30 g proteina i uglavnom od rafiniranih ugljikohidrata, raznih žitarica, pahuljica, kroasana, kifli… to je nedovoljno da se spriječi katabolizam od prospavane noći.  

Proteini potiču i veću termogenezu, odnosno pretvaranje kalorija iz masti u toplinu, nego ugljikohidrati i masti, te daju i dobar osjećaj sitosti hrani, pa su i u ovom pogledu superiorniji od ugljikohidrata i masti. Osobe koje imaju više proteina u svojoj prehrani ističu da imaju bolji osjećaj smirenosti, zadovoljstva, ugode, manje su pospane i imaju više fizičke energije i mentalne pažnje nego poslije obroka bogatog ugljikohidratima, a ovi pozitivni efekti traju 4 do 5 sati nakon unosa obroka sa proteinima.

VAGA ILI NE, FIZIČKA AKTIVNOST ILI NE KOD MRŠAVLJENJA ???


Na početku mršavljenja dolazi do brzog gubitka nekoliko kilograma u kratko vrijeme. Ako krenemo mršaviti nekim oblikom restriktivne dijete, najčešće se u prvih par tjedana gubi voda i glikogen. U tom procesu tijelo se nije naučilo trošiti vlastite masne zalihe pa to dovodi do faze stabilizacije funkcija i procesa – tzv. “plato”, gdje se tijelo adaptiralo na nove napore, a topljenje masti posustaje i mi prestajemo gubi
ti kilograme.
Mršavljenjem na zdrav i dugoročan način, bez pojave jo-jo efekta, može se mjesečno izgubiti 2-4 kg, odnosno 500 do 1000 g tjedno.
Ako kod mršavljenja na zdrav i dugoročan način uvedemo i pravilno doziran trening i oporavak, doći će do hipertrofije, odnosno rasta mišića. Uvećanje mišićne mase troši energiju (kalorije) i onda kad mirujemo. Tako, 5 kg mišića potroši 50 – 60 kcal u miru, a ista količina masti potroši samo 20.
Mišić je teži od masti. Gustoća mišića je oko 1,8 kg/l, dok je gustoća masti oko 0,9 kg/l, pa 1 kg mišića zauzima zapreminu od 0,6 l, a 1 kg masti zauzima zapreminu 1,2 l, odnosno mast zauzima duplo veću zapreminu od mišića.
Ako gledamo samo vagu, a ne i mišićnu masu ovo može da nas dovede do zaključka da smo se udebljali, a ovo je i objašnjenje zašto netko tko ima više kilograma može djelovati mršavije od nekoga tko ima manje kilograma.
Dakle, ako netko uključuje fizičku aktivnost u mršavljenje na način da izgrađuje mišićnu masu i pri tome koristi kao izvor energije vlastito salo, tada vaga neće biti pravo mjerilo. U tom slučaju najjednostavnija mjera u kome smjeru nam se mijenja tijelo je odjeća, obujam i ogledalo; mjerenje struka, bokova, grudi, natkoljenica, potkoljenica, nadlaktica, komotnost odjeće, objektivno sagledavanje u ogledalu.

Program SITI I VITKI Bio Laser Studia Rijeka revolucija je u održavanju i njezi duha i tijela. To je mršavljenje bez gladovanja, mukotrpnog vježbanja, mazohizma i uključivanja snage volje.

Polazimo od činjenica da su ljudsko tijelo i mozak osmišljeni da jedu. Mi nismo obožavatelji tradicionalnih dijeta jer one traže ograničavanje našeg uma, a kad prestanete s dijetom kilogrami se uskoro vraćaju, čak još brže i više. 

Mi Vas učimo kako dugoročno usvojiti zdrave prehrambene navike jer je to najbolji način za zauvijek izgubiti višak kilograma i zadržati željenu tjelesnu težinu !

I na kraju naše emocije će odrediti naše izbore, dobre ili loše. Jednom kad počinjemo prepoznavati svoje emocije možemo ih koristiti za stvaranje načina života koje će se najbolje odražavati na naše bivstvo i pomoći nam da odolimo iskušenjima i ometanjima. Obratite nam se s povjerenjem ! 

Mirna Međimorec, farmaceutski stručni radnik, nutricionist, Tui-Na maser

Bio Laser Studio Rijeka

Andrije Medulića 3/1, Rijeka

Gsm 095 910 4339

www.biolaserstudio.com

FB: https://www.facebook.com/biolaserstudio/

Instagram: bio_laser_studio_rijeka


Podijeli s prijateljima