Grad Krk - jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj

Grad Krk – jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj

Bogata povijesna baština , otočne delicije i raj za sportske aktivnosti oduševit će mnoge.

Grad Krk je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Neki drže da ga čak i starogrčki pisac Homer spominje u svom epu pod nazivom Koureto.
Zna se da je otok Krk naseljen već oko 10 – 15 tisuća godina prije Krista. Osnivači grada Krka bili su starosjedioci na ovom prostoru – Iliri. Na starom  antičkom nadgrobnom kamenu iz 4. stoljeća urezan je natpis “Presjajni grad Krčana”.

BICIKLISTIČKI RAJ

Nedaleko grada Krka, prema mjestu Punat, nalazi se spomenik nulte kategorije, Crkvica Sv. Dunat. Ova crkvica je iznimno nasljeđe hrvatske sakralne arhitekture i potječe iz 12. stoljeća. Ukoliko vas umori šetnja podnevnim suncem, osvježenje možete potražiti u nekoj od obližnjih gradskih plaža, a u uvali Dražica postoji i plaža za pse.

Zna se da je otok Krk naseljen već oko 10 – 15 tisuća godina prije Krista.

Osim zanimljive povijesne baštine, otok Krk ima uređene staze za sportske aktivnosti, te je raj za bicikliste, jer odličnim uređenim stazama mogu doći do bilo kojeg mjesta u okolici. Asfaltiranom označenom stazom povezani su s mjestima Malinska i Punat, a off-road stazama praktički s cijelim otokom.

KRČKE DELICIJE
Ljubitelji povijesti i starina uživat će u razgledavanju bogate povijesti ovog kraja. Izlet u Vrbnik i kušanje zlatne vrbničke žlahtine i ostalih delicija u kušaonicama i vinarijama je obavezan. Nikako nemojte propustiti nazdraviti medicom u večernjoj šetnji krčkom rivom i dobro se zabavite!

Autor: wellness.hr/ topdestinacije.hr

Photo by: topdestinacije.hr

 

Podijeli s prijateljima