depresija

Znakovi da vas veza čini depresivnima

Iako nas nitko ne može učiniti depresivnima, uvjeti i ograničenja koje doživimo u vezi mogu stvoriti negativno okruženje koje na kraju doprinose i negativnom raspoloženju.

Poznavanje znakova i signala koji negativno utječu na vašu vezu može vam pomoći da napravite promjenu prema pozitivnom životu.

 1. Ne možete reći što želite

U nedostatku kontrole u vašoj vezi, zapravo se vidi kako je vaš partner taj koji sve kontrolira. Svatko od vas mora imati jednaki utjecaj na sve važne stvari kao što su raspodjela poslova ili pak upravljanje novcem.

 1. Bojite se partnerove reakcije

Bijes koji očekujete od strane svojeg partnera može vas navesti da se još više izolirate, što je znak depresije. Izbjegavanje komunikacije sa partnerom neće riješiti depresivne osjećaje koje imate, samo će ih učiniti gorima.

 1. Ovisni ste o partneru

Istraživanja su dokazala kako postoji 8 negativnih faktora koji mogu biti znaci depresije: izolacija, nedostatak razumijevanja, komunikacijski problemi, ovisnost o vezi i partneru, nesigurnost, nedostatak motivacije i energije, problemi u intimnosti, emocionalni gubitak.

 1. Osjećate se kao teret vašeg odnosa

Vaš odnos vas tjera da se osjećate kao da ne možete živjeti, otići, promijeniti stvari na bolje. Potrebno je mnogo snage da se prizna kako vas veza čini depresivnima i kako je vrijeme da krenete dalje.

 1. Izolirani ste od društvenih aktivnosti

Istraživanja su pokazala da je nedostatak društvene potpore izvan veze glavni faktor koji utječe na razvijanje depresije piše powerofpositivity.com. Nedostatak socijalne podrške može uključivati nedostatak podrške od članova obitelji kada nam je to najpotrebnije.

 1. Imate potrebu popraviti stvari, ali ne i energiju za isto

Želite više sreće i pozitivnu vezu sa partnerom, ali nemate energije potrebne za rješavanje problema.

 1. Pridonosite više vezi nego partner 

Možda radite više kućanskih poslova nego li vaš partner ili ste više financijski pridonijeli vašoj vezi. No, ako se ovakve stvari ponavljaju duže vrijeme činiti će vas depresivnima.

 1. Ne možete se sjetiti kad ste se posljednji put vi i vaš partner smijali zajedno

Ako u vašoj vezi ima puno smijanja i pozitivnih osjećaja ne ćete ni pomišljati o depresiji. Sreća je vidljiva u broju osmijeha koje dijelite sa vašim partnerom te ukoliko ih je manje, početi ćete se osjećati depresivnima.

 1. Brinete o budućnosti vašeg odnosa

Kada osjećate da vas veza čini depresivnima, možete se osjećati bezvrijedno u budućnosti. Nemogućnost viđenja kako vaša veza ima sretan kraj, može vas brinuti i dodatno ojačati vas stres i negativne osjećaje.

 1. Partner vas ne sluša

Komunikacija je važna za sve veze i sve međuljudske odnose. Možete se osjećate usamljeno i izolirano ukoliko vas partner ne želi saslušati, što će još više razviti vaše depresivne osjećaje.

 1. Tražite nekoga za razgovor izvan veze

Emocionalno varanje je jedan od načina gledanja na to, ali povjerenjem u nekoga drugoga o tome kako se osjećate je također signal kako niste u mogućnosti razgovarati sa svojim partnerom što vas može učiniti depresivnima.

Autor: wellness.hr

Share this Post