cijevno disanje

Cijevno disanje- prirodni antidepresiv 1. dio

Stres je danas glavni uzročnik tjeskobe i depresije, pa se procjenjuje da će do 2020. godine depresija postati druga bolest po rasprostranjenosti među ljudima.

Preko 80% radnika je pod stresom na radnome mjestu, 60% završava radni dan s napetim ili bolnim vratom i ramenim mišićima, preko 30% osoba pati od poremećaja u spavanju radi stresa. Svako 33. dijete pati od kliničke depresije. U posljednjih 15 godina broj depresivnih osoba se u SAD-u udvostručio i većina je pod terapijom antidepresivima. Zadnjih godina djelotvornom terapijom protiv depresije (i epilepsije) pokazala se ugradnja stimulatora Nervusa vagusa u tijelo pacijenta.

NERVUS VAGUS

Stimulacija tog 10-og kranijalno živca je ključna za borbu protiv depresije. Vagus ulazi u moždano deblo i dijeli se na tzv. gornji koji stimulira hipotalamus što djeluje na kortex (moždanu koru) koji je odgovoran za proces razmišljanja, i donji dio vagusa koji ide u limbički sistem (emocionalni mozak) pa time utiče na naše razmišljanje, razumijevanje i osjećaje. Hipotalamus brine o prehranjivanju, borbi, bijegu, tjelesnoj temperaturi, osjetu žeđi tj. o vitalnim životnim funkcijama. Nervus vagus radi dobro kada osoba nije u stresnom stanju, čim se stres pojavi vagus prestaje s radom.

Većina nas je primijetila da u napetosti pred putovanjem, ispitom i sličnim situacijama doživljavamo poremećaj probave; to je zbog toga što je vagus prestao sa radom. On se uključuje kada čujemo ugodnu muziku, kada nam netko upućuje lijepe riječi, kada smo opušteni i zadovoljni.

Cijevno disanje- prirodni antidepresiv 1. dio

KONTROLA OPUŠTENOG STANJA

Nervus vagus kontrolira opušteno stanje organizma putem prijenosnika (transmitera) acetilholina. Njegova stimulacija s ugrađenim aparatićem u SAD-u se koristi od 1997. godine za epileptičare i kod liječenja kliničke depresije u slučajevima kada lijekovi ne djeluju. Spravica uzrokuje kontrakciju dijafragme te tako stimulira Nervus vagus, inicira otpuštanje antidepresivnih hormona prolaktina, vazopresina i oxytocina (tzv. Stočni hormon koji se otpušta kada životinje dolaze u socijalne kontakte; kod ljudi se oslobađa kod žena pri rođenju djeteta, dojenju i tijekom sexa). Međutim, taj aparatić sličan pejsmejkeru kirurški se (što znači relativno agresivno) implantira u prsa pacijenta.

DISANJE I STRES

Stimulacija nervusa vagusa se može postići i nečim što se zove „Manevri Vagusa“: zadržavanje daha nekoliko sekundi, uranjanjem lica u hladnu vodu, oštrim kašljanjem ili zatezanjem trbušnih mišića (pacijenti sa tahikardijom podučavaju se za izvođenje tih Manevara za održavanje pravilnog kucanja srca).

U drugom djelu teksta, opisat ćemo tehnike disanja za prirodnu stimulaciju nervusa vagusa.

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji

Podijeli članak s prijateljima