Prvi put na masaži

Prvi put na masaži  – Što je važno znati prije nego što odemo na masažu?

Za dobrobit koju osoba može dobiti od masaže, dobro je znati kako i koju masažu izabrati, kako se  pripremiti za masažu i kako se ponašati za vrijeme i poslije masaže.

Bez obzira  da li ste poželjeli opuštajuću – wellness masažu ili terapijsku medicinsku masažu  – komunikacija pri naručivanju, prije i nakon masaže ima važnu ulogu za sve dobrobiti koje masaža može polučiti.

KOJU MASAŽU IZABRATI – TERAPIJSKE MASAŽE ILI MASAŽE ZA OPUŠTANJE ? 

Razlog za odlazak na masažu može biti hedonistički ili želja za uživanjem, a češći je psihička ili fizička tegoba. Masaža je vrlo dobar način uživanja i način za očuvanje zdravlja i ljepote.  Masaža potiče dobro raspoloženje, lučenje hormona sreće, jača imuni sustav, popravlja cirkulaciju, detoksicira organizam. 

Želite li uživati u masaži i opustiti se od prekomjernog stresa birajte Aroma relax masažu ili masažu toplim kamenjem, masažu toplim školjkama – Lava shells masažu. Izvode se dugim i dubokim pokretima, toplim uljima. Užitak masiranja je upotpunjen mirisima eteričnih ulja koje možete birati prema svojim sklonostima ili prepustite izbor vašem wellness terapeutu.

Terapijske masaže su najstarija metoda liječenja mnogih bolesti.  Pomažu ukloniti bolove i napetost u mišićima, zglobovima i cijelom tijelu.  U ovom slučaju prepustite svom terapeutu da nakon uvida u vaše tegobe i nakon pregleda – odabere terapijsku masažu koja će najbolje i najbrže ukloniti tegobe zbog kojih ste se odlučili za masažu.

NARUČIVANJE I DOLAZAK NA MASAŽU
  • Prilikom naručivanja na masažu, možete proučiti vrste masaža i sami izabrati masažu koju želite. Također je dobro prepustiti izbor masaže terapeutu ili maseru – jer ćete imati priliku prije same masaže u razgovoru s terapeutom izreći vaše želje i tegobe.
  • Na dogovoreni termin pokušajte doći 10-ak minuta ranije jer terapeutu treba nekoliko minuta da se upozna s vašim navikama te zdravstvenim stanjem, da sazna kako se osjećate, boli li vas nešto te ovisno o tome može prilagoditi masažu. Iskoristite priliku te tijekom tog prvog razgovara svakako spomenite što očekujete od masaže. Naglasite ako imate bilo kakve tegobe i ako postoje neka bolna područja na vašim leđima, rukama ili nogama za koja želite da terapeut posebno radi na njima i obrnuto, ako postoje područja koja biste željeli da izbjegne.
  • Istuširajte se prije dolaska na masažu! Razina osobne higijene mora biti vrlo visoka! Morate biti čisti, podrezanih i urednih noktiju. Tražite isto tako visoku razinu higijene od terapeuta masažom.
  • Utišajte svoj mobitel, teško se potpuno opustiti ako mislimo na posao ili ako telefon neprekidno zvoni – na masaži izdvojite vrijeme za sebe.
KAKO DA MASAŽA BUDE ŠTO UGODNIJA ?
  • Na stol za masažu legnite razodjeveni do donjeg rublja i svakako skinite nakit (prsten, narukvicu, sat, lančić).
  • Obično se najprije masira zadnja strana tijela, u tom slučaju ćete dobiti uputu da legnete na trbuh. Ruke stavite uz tijelo. Većina stolova za masažu ima otvor za glavu pa ćete gledati licem prema dolje.  Terapeut će vas pokriti ručnikom ili dekom kako bi vam bilo ugodno i toplo. Dio tijela koji masira terapeut će otkriti sam i ponovo pokriti nakon masaže. 
  • Opustite se i prepustite wellness terapeutu ili svome maseru jer je njegov posao ne samo da vas dobro i kvalitetno izmasira već i da vas pazi i ugađa vam, kako bi se što bolje osjećali tijekom masaže.
  • Zaklopite oči i mislite na nešto ugodno kako biste se opustili. Razgovor i pitanja nisu zabranjena, ipak, bilo bi dobro da tokom masaže bude tišina.
  • Tijekom masaže kažite terapeutu da želite čvršći ili slabiji pritisak. Ukoliko jasno kažete što vam više ili manje odgovara  od masaže ćete dobiti ono što očekujete. Za masera su te povratne informacije normalan dio njegova rada, a često će vas i on svojim pitanjima tražiti da kažete je li sve u redu i kako se osjećate.
ŠTO NAKON MASAŽE ?

Nakon masaže izdvojite još malo vremena za opuštanje, uz topli napitak. Pokrijte se i malo odmarajte. Masažom se iz tkiva istiskuju toksini i mliječna kiselina pa je potrebno vrijeme da ih tijelo izluči i da se prilagodi. Drugi dan nakon masaže neki ljudi imaju blagi osjećaj izlomljenosti i težine u tijelu, čak i bolova u mišićima. To je upravo posljedica ili reakcija na veću količinu toksina i kiselih produkata koji su masažom istisnuti iz mišića ili remodeliranja mekih tkiva masažom. To je znak da je masaža bila potrebna i da se tijelo oporavlja. 

Na temelju početnog razgovora i procjene vašeg stanja koje terapeut provodi i tijekom masaže – vaš terapeut će nakon masaže – preporučiti učestalost masaže za vas,  te svakako koje korekcije bi trebali napraviti u svojim životnim navikama. Masaža obično nije jednokratna terapija pa je dobro da vam terapeut pojasni i prednosti redovite masaže. Maser ili wellness terapeut  je stručnjak za masažu, vi kontrolirate što se događa u vašem svakodnevnom životu i kako se odnosite prema svome tijelu.

WELLNESS EDUKACIJE 

Ako razmišljate da se profesionalno bavite poslovima masera ili wellness terapeuta u Učilištu Lovran možete upisati programe osposobljavanja koji su namijenjeni  i početnicima tj. osobama  koji nemaju predznanja iz pružanja usluga masaža. Najkompletniji program školovanja koji obuhvaća  pet vrsta različitih tehnika masaža i njegu lica i tijela je program Wellness terapeut. Nakon završetka edukacije možete se zaposliti kao Wellness terapeut u brojnim wellness centrima, salonima za masažu, beauty centrima  i pružati profesionalne masaže i beauty programe za lice i tijelo ili otvoriti vlastiti obrt/tvrtku.

PRIJAVI SE

Share this Post