jesen

Žena i godišnja doba: ta zadivljujuća jesen

Smjena godišnjih doba u prirodi najočigledniji je znak promjene energije oko nas pa su, samim time, godišnja doba najjednostavniji način razumijevanja univerzalnih energetskih obrazaca kojima smo svi  podložni i kojih smo svi dio.

U vrijeme kasne jeseni i dočekivanja zime, život u prirodi se umiruje, povlači i postepeno zaustavlja. Priroda nas u ovo doba ponekad iznenadi promjenjivim vremenskim prilikama, razuzdanom snagom vjetrova i oluja, a ponekad je neočekivano blagonaklona i nježna. Jesen je uvijek zadivljujuća, a priznat ćete, ponekad i mistično magična u svojoj dinamici koja se postepeno, ali ipak osjetno zaustavlja, ostavljajući obilnu raskoš plodova i boja rujansko-listopadnog babljeg ljeta iza nas. Svi to znamo, opažamo i razumijemo.

Što smo pobrali, pobrali smo, sada je vrijeme da u tome uživamo. Dosadašnju dinamiku života i aktivnosti na otvorenom, zamjenjujemo povlačenjem u domove, okupljanjem u zatvorenim prostorima, uživanjem u toplim, mirisnim napitcima i začinima koji griju tijelo i dušu.

ENERGIJA JESENI

Energija koju nosi jesen, slična je energiji večeri ili pak energiji zrelih godina i starije životne dobi. Puno je usporedbi  koje bi se na tu temu mogle nanizati, posebice ako tijek promjene energije u prirodi opisujemo kroz sustav 5 transformacija energije ili takozvani sustav 5 elemenata iz drevnog istočnjačkog učenja tradicionalne kineske medicine, koje bi ovom prelaznom razdoblju jeseni u zimu dodijelio obilježja tzv. energije Metala.

No ovdje se namjerno nećemo dalje baviti tom analogijom, nego ćemo smjenu godišnjih doba usporediti s Mjesečevim mijenama. Pa je tako, kvaliteta opadanja energije u prirodi koju opažamo u jesen, slična fazi opadajućeg Mjeseca koji se, nakon maksimalne punine i sjaja u fazi Uštapa, postepeno smanjuje i polako počinje skrivati svoje lice sve dok se, tajanstveno i u tišini, ne sakrije u potpunosti od nas, u fazi tamnog Mjeseca ili Mlađaka.

Žena u svome biću nosi predivan energetski splet kozmičkih ritmova Sunca, Zemlje i Mjeseca. Tijekom većeg dijela svog života žena je po prirodi ciklična, a ta cikličnost u sebi odražava ovu čudesnu igru kozmičkih ritmova u kombinaciji s tjelesnim promjenama tijekom menstrualnog ciklusa i, samo njezinim, jedinstvenim doživljajem svojih faza i energija koje žena osjeća tijekom svojeg mjesečnog ciklusa.

Faza jeseni i opadajućeg Mjeseca u ženskom se menstrualnom ciklusu poklapa s uzbudljivom i nažalost, prema iskustvu mnogih žena, često negativno obojanom predmenstrualnom fazom. Po čemu je ova faza tako uzbudljiva i magična te koje skrivene, zadivljujuće potencijale nosi, saznajte u idućem nastavku.

Autor: Anja Grubiša

Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Share this Post