Ženski ciklus – što nam poručuje mudrost tijela

Ženski ciklus – što nam poručuje mudrost tijela

Unutrašnja mudrost tijela zahtijeva našu pozornost i pronalazi načine da izrazi duboko potisnute potrebe.

Cikličke promjene koje se dešavaju u tijelu žene tijekom mjesečnog ciklusa ne odnose se samo na protok hormona, tjelesnih tvari i tekućina, već obuhvaćaju protok i način primanja informacija i shvaćanja vlastite kreativnosti.

Na fizičkoj se razini prva polovica menstrualnog ciklusa (razdoblje između menstruacije i ovulacije) promatra kao folikularna faza kada razine hormona ponovno rastu i sve se u tijelu žene priprema za sazrijevanje i otpuštanje novog jajašca i moguću oplodnju.

Promatrano na široj razini ideja, misli i kreativnosti, ovo je vrijeme započinjanja novog ciklusa kreativnosti, novih projekata. Žene osjećaju kako im se, nakon kratkotrajnog pada razine energije za vrijeme mjesečnice, sada vraća polet, pune su energije  i novih zamisli.

Mnoge žene tijekom prve polovice ciklusa imaju potrebu organizirati dom i radno mjesto, isplanirati svoje živote i pokrenuti nove aktivnosti. Najčešće opisuju upravo ovo razdoblje kao svoje najbolje izdanje.

Sredinom ciklusa, dani ovulacije predstavljaju vrhunac izražavanja mentalne i emocionalne kreativnosti.

Sredinom ciklusa, dani ovulacije predstavljaju vrhunac izražavanja mentalne i emocionalne kreativnosti. Gledano sa stanovišta želje da začne i rodi dijete, neke žene osjećaju da seksualna želja u ovo vrijeme dosiže vrhunac. Izražena je mentalna jasnoća i posebice emocionalna  prijemljivost, otvorenost i susretljivost tijekom plodnih dana ciklusa.

Nakon ovulacije, započinje druga polovica ciklusa, lutealna faza. Obzirom da je ovo za ženu vrlo zanimljivo razdoblje prepuno neprepoznatih i često neiskorištenih potencijala te se najčešće poistovjećuje s predmenstrualnim sindromom i različitim tegobama, poklonit ćemo mu ovdje nešto više pažnje.

Ako drugu polovicu menstrualnog ciklusa pokušamo sagledati na širi, cjelovitiji način, vidjet ćemo da ovdje kreće razdoblje procjenjivanja i promišljanja, osvrtanja na ono što je prošlo i što je ostvareno, kao i na one aspekte života koje treba promijeniti ili prilagoditi. Žena je sada prirodno sklonija introspektivnom razmišljanju i povlačenju od vanjskih aktivnosti, tijelo postaje usporenije i potrebno mu je više odmora. No ovo okretanje prema unutra tijekom druge polovice ciklusa, zapravo predstavlja pripremu za razvoj ili rođenje nečega što dolazi iz dubine bića. To je faza pojačane kreativnosti i pojačanog dotoka informacija iz nesvjesnog, koje nam, prije menstruacije, naviru u obliku snova, emocija ili žudnji.

Budući da se u našoj kulturi cijeni prvenstveno ono što možemo racionalno razumjeti i potkrijepiti znanstvenim dokazima, mnoge su žene često sklone zanemariti ovakav način primanja dubokih, intuitivnih informacija. Ono što se događa kao posljedica takvog automatskog blokiranja, potiskivanja i zanemarivanja informacija koje primamo tijekom druge polovice ciklusa, je da se iste mogu ponovno vratiti u obliku PMS-a ili izraženih tegoba u razdoblju menopauze. Time unutrašnja mudrost tijela zahtijeva našu pozornost i pronalazi načine da izrazi duboke potisnute potrebe. Tijelo nam glavoboljom, grčevima i ostalim simptomima na tjelesnoj razini privlači pažnju kako bismo pogledale u ono što je skriveno na nesvjesnoj razini i što žudi za izlaskom u vanjski svijet. Može se reći da će, u mjeri u kojoj je izgubila kontakt sa skrivenim dijelovima sebe, žena osjećati manje ili više izražene predmenstrualne tegobe.

Dr. Christiane Northrup, u svojoj knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost, navodi kako su istraživanja pokazala da je u razdoblju prije menstruacije aktivnija desna strana mozga koja se povezuje s intuitivnim znanjem, kao i da je komunikacija između dvije polovice mozga u to vrijeme također pojačana. To je biološka osnova za bolji pristup unutarnjem znanju i moć promjene stvari na bolje, upravo u predmenstrualnoj fazi kada granice između svjesnog i nesvjesnog, vidljivog i nevidljivog postaju manje izražene, a na površinu izlaze problemi kojih žena inače nije svjesna i nisu joj dostupni tijekom drugih razdoblja.

Neka ovo bude poticaj ženama da počnu slušati poruke tijela i duše i vjerovati u njihovu važnost. Povećanu osjetljivost koju žena osjeća u dane prije i za vrijeme menstruacije valja razumjeti kao pojačanu darovitost za dublje uvide i put za ponovno uspostavljanje kontakta sa svojom istinskom mudrošću.

Autor: Anja Grubiša

Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Podijeli s prijateljima