plitvicka jezera

Započnite dan pustolovinom

Istražite slapove i špilje zemaljskog raja Nacionalnog parka Plitvička jezera, najstarijeg i najposjećenijeg hrvatskog nacionalnog parka, uvrštenog na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Prošćansko jezero i Kozjak najveća su i najviša jezera parka, dok prašuma Čorkova uvala skriva 157 ptičjih vrsta. Park obiluje stazama i puteljcima pa možete birati želite li ga obići pješice ili na biciklu.

Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.

Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.

Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.

Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena.

Više informacija na linku

Autor: wellness.hr