fulfinum

Upoznajte Fulfinum – antički rimski grad na Krku

Osim razgledavanja Fulfinuma možete se sunčati i kupati u prelijepoj uvali Sepen, a poslije možete otići na ručak u jedan od Omišaljskih restorana koji su samo 2 km udaljeni od uvale. U restoranu će vas poslužiti sa ukusnom krčkom janjetinom ili svježom ribom, školjkama ili škampima.

Fulfinum  je bio grad veterana i bogatih trgovaca, koji su živjeli na luksuzan način. Terme, necropolis, aquqeductus, luka dokazuju ovu tvrdnju.

Kako je antički način života propadao u petom stoljeću na zapadnoj strani, u predgrađu je nicao novi grad. Tu se nalazi ogromna Starokrščanska bazilika (crkva) iz 5. stoljeća te samostan koja je okupljala fratre i puk.

Rastom osjećaja nesigurnosti života na otvorenom u srednjem vjeku omogućila je povratak života prethistorijskom Omišlju koji se nalazi 85 m iznad mora.

Upoznajte Fulfinum - antički rimski grad na Krku

Tijekom raspada antičke civilizacije Fulfinum je vjerojatno bio jedna od prvih žrtava; zamišljen kao grad vrhunskih civilizacijskih dosega, otvoren i nježan, osjetljiv na najmanje udare u standard urbanog života koje donosi nesigurnost kasne antike, dočekao je njen zaton zajedno sa svojim civilizacijskim tvorcem.

Antička Villa rustica iz 5. stoljeća nađena u nalazištu Poje u Njivicama dokaz je razvijenom i bogatom načinu života Rimljana na ovom području. Stari Rimljani nazvali su Otok Krk – Zlatni otok.

Autor/photo by: visit-croatia.eu / kulturni-turizam.com

Podijeli članak s prijateljima