Šparoga - istražite jelovnike s delicijom Mediterana

Šparoga – istražite jelovnike s delicijom Mediterana

Nova kulinarska energija s proljećem je probudila nepca i spremno dočekala strastvene gurmane s tek netom izraslim izbojcima šparoga. Iako se šparoga kao samonikla biljka može brati u cijelom priobalnom području i u određenim kontinentalnim predjelima te je rado spravljana u cijeloj Hrvatskoj, najstrastvenijim ‘šparogomanima’ ipak su se istaknuli istarski i kvarnerski ugostitelji

Dani šparoga u Istri i Kvarneru

A kako bi Istrani zahvalili na izobilju šparoga koje su svoje idealno stanište upravo pronašli duž cijelog poluotoka, gotovo sve kulinarske manifestacije od kraja ožujka do kraja svibnja posvećene su kulinarskom umijeću spravljanja šparoga. Ako ste planirali izlet u prirodu sa spojem gastronomije, proljetna čarolija Istre neće vas ostaviti ravnodušnima. Vrhunski specijaliteti, od zanimljivih predjela sve do deserata sa šparogama, otkrivaju kulinarsku tradiciju čuvanu stoljećima, ali i kreativnost mladih generacija kuhara.

Kušanje jelovnika sa šparogama počinje na Danima istarskih šparoga, koji se održavaju do 14. svibnja u Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama. Labinski restorani spravljat će sve do 30. travnja, u sklopu festivala Dani šparuga i sipaili Labinske proljetne rapsodije, delicije od sipe i šparoga.

Drugi vikend mjeseca travnja, 8. 4., u Lovranu se održava 17. festival šparoga, a ako se zaputite na otok Krk, uživat ćete u Danima šurlica i šparoga, koji se održavaju u sklopu Krk Food Festa. U Rovinju, gradu s prvom Michelinovom zvjezdicom, u sklopu eno-gastro manifestacije Putovima rovinjskih delicija do 8. Travnja, rovinjski restorani na jelovnicima će nuditi, uz fina istarska vina, vrhunske specijalitete od šparoga. Put pod noge jer šparoge su spremljene!

Šparoge, ukusne predstavnice mediteranske kuhinje

Pri pripremi šparoga, bilo da se radi o onima iz uzgoja ili divljima, vrijeme i način pripreme su jednostavni, kao i kod većine klasičnih mediteranskih jela. Nakon što se očisti tvrđi dio, šparoge su spremne za pripremu, dok se kod divljih preporučuje da se prvo skuhaju u kipućoj vodi sa soli, šećerom i maslacem kako bi se ublažila njihova gorčina.

Od šparoga najčešće pripremaju krem-juhe, tjestenine, rižota, fritaje ili omleti. Međutim, malo su poznate salate od šparoga, koje se zanimljivim odabirom namirnica poput kuhanih jaja, pinjola, mrkve i baby špinata te neizostavnog maslinova ulja mogu poslužiti kao glavno jelo. Šparoge odlično pariraju šumskim okusima, tako da u kombinaciji sa šumskim gljivama unose jednu novu notu jelu, a rižota ili tjestenine s morskim plodovima ili jastogom idealno se spajaju s grilanim šparogama ili pjenicama od šparoga. Jasno upečatljiv okus i zeleno-ljubičasti vrhovi šparoga razigrat će i najjednostavnija jela te otvoriti apetit.

Ako ste u potrazi za novim idejama u pripremi šparoga, uvijek se preporučuje učiti od najboljih. U renomiranom novigradskom restoranu Marina šefica kuhinje Marina Gaši, koja je poznata svojom opčinjenošću sirovom ribom i morskim plodovima, za sezonu šparoga pripremila je gostima sirove škampe na brioche kruhu s ukiseljenim divljim šparogama. U mjestu Brodarica, kraj Šibenika, u obiteljskom restoranu Zlatna ribica u ponudi imaju desetak jela od šparoga, a uz specijalitete od šparoga svakako savjetujemo da probate vina obitelji Tudić, koja je također uz vinograd uredila stari podrum i kušaonicu.

Tradicionalna istarska kuhinja dovoljna je pozivnica za posjet obiteljskom restoranu Menghetti, koji se smjestio u blizini Buja. Uz brojne specijalitete i vina iz obiteljske vinarije predlažemo vam da probate predjelo pod nazivom Meneghetti tortin u sklopu kojeg možete probati domaći pršut, šumske gljive, sjemenke suncokreta, divlje šparoge sjedinjene u simfoniju okusa na pečenim koricama.

 

Autor/Photo by: crogourmet365.hr

Share this Post