skradinski buk

Skradinski buk na rijeci Krki

Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera. Može ga se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka.

ETNOSELO SKRADINSKI BUK

Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku. Upravo je Etnoselo Skradinski buk u NP “Krka” dobilo, u konkurenciji nekoliko tisuća lokaliteta, prestižnu nagradu na natjecanju Zlatni cvijet Europe 2006. (Entente Florale Europe), koju dodjeljuje Europsko udruženje za cvijeće i krajobraz.

NACIONALNI PARK KRKA

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti. S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

KAKO DO SKRADINSKOG BUKA

Na lokalitet Skradinski buk može se doći kroz ulaz Lozovac, gdje je osigurano besplatno parkirno mjesto, a od travnja do listopada za individualne posjetitelje osiguran je i besplatan prijevoz autobusom od ulaza do slapa. Drugi ulaz je u Skradinu, odakle se od travnja do studenoga posjetitelji do slapa prevoze brodovima u organizaciji NP „Krka“. Ljubitelji prirode i hodanja od ulaza Lozovac do Skradinskog buka mogu pješačkom stazom dugom 875 m ili iz pravca Skradina, stazom dugom 4 km, koja je ujedno i biciklistička staza. Sa Skradinskog buka mogući su izleti brodom do otoka Visovca i Roškog slapa.

Autor/photo by: npkrka.hr

Share this Post