prekrasne plaze

Prekrasne plaže, zabava i antička baština na jednom mjestu

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama i arheološkom baštinom.

Grad Novalja nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka Paga i u neposrednoj je blizini trajektnog pristaništa Prizna kojim većina turista za frekventnih ljetnih mjeseci dolazi na otok. Grad je turističko središte ovog dijela otoka.

Smještena u toploj uvali između borovih lugova, Novalja je zadržala starinski mediteranski ambijen ukrašen prekrasnim plažama poredanim duž obale u nizu kakav je prava rijetkost na jadranskoj obali a mnoge su obilježene i plavim zastavicama.

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Plaže su vrlo prostrane, pješčane i šljunčane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom.

Udaljene su od Novalje od 1 do 3 km tvoreći oko nje svojevrsni prsten.

Prekrasne plaže, zabava i antička baština na jednom mjestu

Osim prekrasnim plažama i dobrom zabavom, Novalja se može pohvaliti arheološkom baštinom.

Antički vodovod u Novalji predstavlja najznačajniju arheološku baštinu otoka Paga. Radi se o podzemnom kanalu – tunelu, koji je sagrađen u 1. stoljeću naše ere za vrijeme Rimskog carstva.

Služio je za napajanje mjesta vodom iz izvora u obližnjem Novaljskom polju. Kako je vodovod sagrađen u vrijeme kada je na ovim područjima vladalo Rimsko carstvo domaći stanovnici zovu ga Talijanova buža. Talijanova buža je tunel u cijelosti isklesan u živom kamenu.

Danas je očuvan u dužini od 1042 m. Prosječna širina iznosi mu oko 60 cm. Visina mu varira od 120 cm do 220 cm s tim da najvećim dijelom tunela iznosi oko 170 do 180 cm.

Autor/photo by: visit-croatia.eu

Podijeli članak s prijateljima