kosarka

Prehrana sportaša: Košarka

Košarka je zahtijevan sport u kojem se izvode učestali eksplozivne kretnje. Zdrave prehrambene navike mogu mogu poboljšati izvedbu, ubrzati oporavak i smanjiti bolesti.

Ključ je u ugljikohidratima kojima osiguravaju potrebnu energiju, proteinima koji ubrzavaju oporavak oštećenih mišićnih vlakana i antioksidansima koji se bore protiv upalnog efekta vježbanja.

NAKON TRENINGA: PROTEINI+ UGLJIKOHIDRATI

Namirnice bogate ugljikohidratima su glavni sastojak sportske prehrane jer su primarni izvor energije za aktivnosti visokog intenziteta, ali mnogi sportaši ih ne jedu dovoljno. Konzumiranje adekvatne količine takvih namirnica ubrzava oporavak, odgađa umor ako se konzumiraju prije treninga, te poboljšava skladištenje glikogena u mišićima.

Proteini potiču rast mišića i ubrzavaju oporavak te jačaju imunološki sustav. Uzimanje proteina je najučinkovitije i najjeftinije kroz hranu. Uključite u svoj jelovnik namirnice kao što su piletina, puretina, riba, mlijeko i sir sa smanjenim udjelom masnoće, jaja te se pobrinite da kombinirate proteine sa ugljikohidratima odmah nakon treninga.

Naporno vježbanje dovodi do oštećenja mišićnih vlakana i upale. Hrana bogata antioksidansima štiti od upale i pomaže u oporavku mišića.

Razvijte ove navike kako bi poboljšali rezultate:

  1. Jedite svaka 3 – 4 sata
  2. Uključite voće ili povrće i nemasne izvore proteina u svaki obrok
  3. Doručkujte svakodnevno
  4. Izaberite ugljikohidrate sa visokim udjelom vlakana
  5. Jedite ili pijte kombinaciju ugljikohidrata i proteina odmah nakon treninga. Na svaki gram proteina ide 2 – 4 grama ugljikohidrata
  6. Smanjite životinjske masti, a uključite više biljnih masti kao što su orasi, sjemenke i ulja
  7. Pijte vodu tijekom cijelog dana, i zamijenite tekućinu i elektrolite izgubljene tijekom treninga sportskim pićem
VOĆE POVRĆE PIĆE OMEGA-3 MASNE KISELINE
Višnja Špinat Sok od višnje Losos
Borovnica Brokula Zeleni čaj Tuna
Ananas Paprika Sok od borovnice Orasi
Malina Zeleni grah Sok od nara Lan
Jagoda Cvjetača Povrtni sok Chia sjemenke
Naranča Slatki krumpir Bundeva

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

 

Share this Post