8 stvari koje morate napraviti prije svake tjelovježbe

8 stvari koje morate napraviti prije svake tjelovježbe

Dobra priprema prije treninga počinje puno prije nego zakoračite u dvoranu za vježbanje. Kao i u svemu ostalom loša priprema dovodi do loših rezultata koji mogu dovesti do nemotiviranosti i ozljeda.

  1. HRANA KAO GORIVO

Obrok prije treninga trebate prilagoditi svom tijelu. Općenito, konzumiranje obroka prije treninga treba vam pružiti adekvatnu količinu energije, ali ne postoji strogo utvrđeno pravilo. Neki ljudi imaju probavnih tegoba ako jedu neposredno prije treninga, dok drugima to ne smeta i mogu jesti čak i za vrijeme vježbanja. Bez obzira na vrijeme pobrinite se da na jelovniku imate dovoljno ugljikohidrata i proteina. Tost s maslacem od kikirikija je dobar izbor jer sadrži ugljikohidrate, proteine i masti. Voće kao što su banane, jabuke i naranče su složeni ugljikohidrati koji daju puno energije.

  1. HIDRATACIJA

Koliko vode vam je potrebno ovisi o dobi, spolu, težini, visini i intenzitetu treninga. Kao smjernicu American College of Sports Medicine preporučuje da aktivne osobe piju 0,5 l vode prije treninga. Važnost hidratacije ne može biti podcijenjena. Dobrom hidratacijom izbjeći ćete vrtoglavice i grčeve u mišićima.

  1. DODACI PREHRANI

Uzimanje dodataka prehrani prije treninga nije nužno, ali oni mogu pojačati fokus i povećati energiju. Većina dodataka sadrži kofein i aminokiseline koji šire krvne žile i potiču cirkulaciju. Uzmite ih 30 minuta prije treninga tako da postignu vrhunac djelovanja dok ste u treningu.

  1. PREGLEDAJTE SVOJ PLAN VJEŽBANJA

Bilo da koristite neku od aplikacija na pametnim telefonima ili običan papir i olovku, znajući što vas očekuje u treningu u smislu broja ponavljanja, težine utega, vrsti vježbi može pomoći da vam trening bude učinkovitiji. To je način kako da se psihički pripremite.

  1. ZAGRIJAVANJE 1. DIO – AEROBNO

Učinkovito zagrijavanje povećava temperaturu u mišićima i tijelu, te protok krvi.  Također pomaže u zagrijavanju vaših tetiva što daje vašim mišićima optimalnu snagu i moć. U ovom dijelu zagrijavanja cilj je da se počnete lagano znojiti. Provedite pet minuta na traci za trčanje, bicikli ili spravi za veslanje.

  1. ZAGRIJAVANJE 2.DIO – FOAM ROLLER

Korištenje foam rollera može biti bolno i neugodno iskustvo za neke ljude. Mišiće čine vlakna koja se drže zajedno s tetivama i ovojnicama koje oblažu grupe mišićnih vlakana. Kada vježbamo to tkivo se može zgrčiti te ga korištenjem foam rollera opuštamo i razbijamo nakupine kao bi se mišić efikasnije kontrahirao.

  1. ZAGRIJAVANJE 3. DIO – DINAMIKA

Sad je vrijeme da se usredotočite na funkcionalnost i osigurate da mišići koje ćete koristiti u vježbama budu spremni za akciju. Dinamika označava zagrijavanje kroz pokret. Prođite kroz sve mišićne skupine koje ćete koristiti i napravite vježbe koji obuhvaćaju cijeli opseg pokreta. To će osigurati da vam područja kao što su ramena, koljena i ručni zglobovi budu zagrijani i spremni.

  1. NAPRAVITE PLAYLISTU

Složite si listu pjesama koje će vam podignuti raspoloženje i dati dodatnu motivaciju.

Autor: muscleandfitness.com

Share this Post