namirnice

Najbolje namirnice za cjelodnevnu energiju

Često osjećate umor i imate dojam da vam nedostaje energije? Izbacite nezdravu hranu iz vaše prehrane i pokušajte sa hranjivim i kvalitetnim obrocima koji će vam vratiti izgubljenu energiju.

Energetski bogate namirnice su veoma bitne za ravnotežu vašeg metabolizma, jer utječu na sposobnosti našeg tijela da se pretvara hranu u energiju. Vitamini B-kompleksa i omega-3 masne kiseline su neke od najvažnijih hranjivih tvari  i izvor energije, ali i mnoge druge hranjive utječu na vašu cjelodnevnu energiju.

NAMIRNICE KOJE POZITIVNO UTJEČU NA VAŠU CJELODNEVNU ENERGIJU

 1. LOSOS
  Ova plava riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su od velike važnosti za mišiće i druga tkiva, te za stvaranje energije.
 1. LIMUN
  Voće bogato vitaminom C, povećava energiju i pozitivno utječe na budnost upravo zbog svog mirisa.
 1. JAJA
  Zahvaljujući svom bogatstvu kolina, osnovnog sastojka u B vitaminima, jaja utječu na vašu energiju na više načina. Na primjer, regulira funkcioniranje središnjeg živčanog sustava.
 1. GRAH
  Namirnica bogata B vitaminom, protein i složeni ugljikohidrat, nudi stalni izvor energije tijekom cijelog dana.
 1. ORASI
  Orasi imaju najviše omega-3 koncentracije, što ih čini jednim od boljih graditelja energije.
 1. LISNATO POVRĆE
  Kelj, blitva i drugo lisnato povrće drugih  utječu na jačanje folne kiseline, vitamina C i K te kalcija i beta-karotena.
 1. ŽITARICE
  Zahvaljujući zdravoj dozi B-kompleksa, vlakna i složenih ugljikohidrata, žitarice su hrana za trajnu energiju.
 1. TAMNA ČOKOLADA
  Ako jedete čokoladu za energiju, vodite računa da ima što veći postotak kakaa. To je zato što kakao ima hranjive tvari koje će vam pomoći u borbi protiv stresa i povećati energiju. Tamna čokolada sadrži i manju dozu kofeina, koji pomaže brže podići razinu energije.
 1. KAVA
  Govoreći o kofeinu: Šalica kave svakako može pomoći ukoliko se hitno morate razbuditi i osjećate umor. Istraživanja dokazuju da je kava dobra za cjelokupno zdravlje, ali u manjim količinama, jer smanjuje rizik od demencije, zatajenja srca, pa čak i nekih vrsta raka.
 1. VODA
  Mi vjerujemo u snagu vode iz mnogo razloga, ali energija je glavni među njima. Ako se osjećae tromo i umorno, uzrok tome bi mogla biti dehidracija. Dakle, dobar prvi korak u borbi protiv umora je piti barem 4 čaše vode dnevno.

Autor: wellness.hr

Share this Post