took muzej

Ovaj je otok- muzej pravi turistički hit

Košljun je otočić naslonjen na mjesto Punat na otoku Krku, šumski je rezervat prirode, otok-muzej i spomenik kulture.

Čak dvije trećine otočića Košljuna  pokriveno je bogatom šumom, koja je namijenjena mirnim šetnjama, meditaciji, istraživanju, divljenju te relaksaciji posjetitelja, te tamo nastanjenim redovnicima, koji žive u Franjevačkom samostanu iz petnaestog stoljeća.

Danas je dio samostana namijenjen muzeju, u kojem između ostalih čuvaju zbirku narodnih nošnji te rijetke primjerke glagoljičkih rukopisa, prenosi portal otokkrk.com

LEGENDA O KOŠLJUNU

Postoji i legenda o nastanku otoka Košljuna. Kažu, da je nekad u toj uvali nije bilo mora, nego polje, koje je bilo u vlasništvu dvojice braća. Jedan od njih bio je slijep. Zemlju su braća obrađivali zajedno, međutim kada je došlo vrijeme branja usjeva i dijeljenja žetve, slijepi brat bio je pokraden. To je naljutilo Boga, zato je polje potopio u more, a ostala je samo posjed i kuća slijepog brata. Taj posjed danas je otočić Košljun.

POPULARNA TURISTIČKA DESTINACIJA

Otok Košljun danas je među turistima vrlo popularan, prije svega zbog svog bogatog kulturnog naslijeđa i posebne atmosfere, koja je nastala zbog Franjevačkih redovnika i njihovog samostana.. Otok leži u zaljevu Puntarska draga na otoku Krku, otkud se brodićem možete zaputiti na kratku plovidbu do Košljuna.

Zato što je cijeli otok uređen kao muzej, za ulazak se plaća ulaznica (20 kuna), od kojih danas žive tamošnji redovnic

OTOK ZA REDOVNIKE

Tamo ćete odmah primijetiti predivnu šumu zimzelenih hrastovih stabala koja, kako to samo priroda zna, pravi sklonište i štiti samostan te spašava plodnu zemlju, koja bi inače bila otpuhana zbog vjetra ili potopljena zbog kiše. Zbog toga bi otok bio zapušten i bez života, kao i većina drugih otoka  na Jadranskom moru.

Zato što je cijeli otok uređen kao muzej, za ulazak se plaća ulaznica (20 kuna), od kojih danas žive tamošnji redovnici. Na otoku se u istu svrhu pripremaju i različiti događaji, koncerti i izložbe.

Autor: wellness.hr/otokkrk.com

Foto by: web.hamradio.hr

Podijeli s prijateljima