rituali kupanja

Orijentalni rituali kupanja i sauniranja 1. dio

Od davnina na dalekom istoku i arapskim zemljama postoji ritual njege i higijene duha i tijela u Orijentalnom spa. Riječ je o svojevrsnoj religijskoj tradiciji koja je postala i ostala kultura življenja spomenutih krajeva…

Tradicionalni Orijentalni spa poznat pod nazivom ‘hamam’ je građevina koju još danas možete uočiti kao i koristiti u zemljama koje su zaposjedali Turci – posebice u Bosni i Hercegovini. Prepoznat ćete ga kao dvije okrugle orijentalne građevine međusobno povezane prostorijom s ravnim krovom. U svakoj su građevini rituale kupanja i opuštanja koristili zasebno muškarci, a zasebno žene.

Upoznajte Orijentalni spa-wellness koncept i orijentalni ritual njege i higijene duha i tijela, koji se zbog svoje funkcionalnosti, ljepote interijera i opuštajućeg ugođaja mogu pronaći u brojnim wellness centrima i danas:

Orijentalni rituali kupanja i sauniranja 1. dio

U Hamamu se nalazi prostorija za opuštanje, veliki kameni stol za pranje i čišćenje tijela, bazeni s vodom za kupke i parna kupatila. Toplina, para, pjena za masiranje, mirisi i masaža – glavni su elementi koji odlikuju ovu vrstu kupelji.

Danas se hamamom naziva upravo kameni stol, na kojem se higijenski i ritualno tijelo pere bogatom mirisnom pjenom, pilingira morskom soli i masira prirodnim uljima i bogatim maslacima za tijelo.

Hamam stol ima grijanu površinu ( kamen / keramika ), otpornu na kemikalije i ulja za masiranje, Jednostavan je za čišćenje i održavanje, s rubnim kanalom za odvod pjene i vode. Stol naime ima ugrađen sistem za automatsku proizvodnju pjene za masiranje, grijanjem i termostatskom miješalicom vode. Nakon užitka u pranju, pilingu i masaži slijedi parenje u parnoj kabini…

Autor: Wellness Vodič by Jelica Popić 

Foto by: vitakozmetika.hr/ tripadvisor.com

Podijeli članak s prijateljima