Dubrovacka rozata

Najpoznatija dubrovačka ruža

Prvi zapisi o najpoznatijem jelu naše gastronomije, sežu još iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“.

Dubrovačka rožata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspjela zadržati svoj izvorni recept.

Naime, prvi zapisi o najpoznatijem jelu naše gastronomije, sežu još iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Ipak, Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala. Ipak, vrijeme je rozati donijelo samo dobroga, misleći naravno na fantastičnu nadgradnju iz francuske kuhinje, a riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju – Rosalin. Razvoj kulinarstva, a posebno krema, u to su vrijeme zapravo bila otkrića koja su stvarala široku lepezu slatkih jela koja danas promoviraju svjetske kuhinje. Tako Talijani imaju creme caramel, Francuzi creme Brulée, Španjolci flan, a mi rožatu, objašnjava kuhar Dino Bebić za portal http://gastro.24sata.hr/.

Talijani imaju creme caramel, Francuzi creme Brulée, Španjolci flan, a mi rožatu.

Jednostavna priprema, fantastičnog okusa

Osim jednostavne pripreme i fantastičnog okusa, sastav namirnica je iznimno skroman, pa je i to jedan od razloga njezinog opstanka na ovim prostorima. No, s dalmatinskim čakavskim narječjem, koje se znatno razlikuje od govora Dubrovčana, rozata prelazi u rožatu – izgovor koji se najčešće koristi. To je važno istaknuti jer pravi izraz za dubrovačku slasticu pripremljenu po izvornom receptu s ružinim likerom Rosalinom, predložen je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine, uz veliku podršku Hrvatskog kuharskog saveza i tajnika Udruge kuhara Dubrovačko – neretvanske županije, akademika kuharstva Bože Lučića.

Baza recepta je mlijeko, jaja i šećer. Savršen spoj okusa likera, korice limuna i karamela, rozata čini pravo ljetno osvježenje. Da bismo očuvali svoju gastronomsku baštinu, uživali u njoj, promovirali je i prenosili budućim naraštajima, dovoljno je usvojiti pravi izraz i koristiti izvorni recept. A dekoracija i način posluživanja, neka bude plod vaše kreativnosti.

Wellness.hr

FOTO BY: Gastro.hr