kruh

Muke po kruhu: Koji je zaista najzdraviji?

Svi mi znamo koja je ona jedna namirnica koju je većini zapravo najteže u potpunosti izbaciti iz prehrane? A, i zašto bismo?

Kukuruzni, integralni, bijeli, polu bijeli, crni ili raženi… Vjerojatno i vi imate svog favorita u kojem istinski uživate već u samom startu dana.. No, koji je od njih zapravo najzdraviji?

S bezbroj ‘zdravih’ vrsta kruha na policama supermarketa i pekara, odabir onog idealnog i nije lak zadatak. Poznati nutricionisti Jen McDaniel i Frances Largeman Roth, autorice knjige Eating in Color, donijeli su svoju ‘presudu’ o 6 najpopularnijih vrsta zdravog kruha…

Muke po kruhu: Koji je zaista najzdraviji?

KRUH OD CJELOVITOG ZRNA PŠENICE

Preporučuje se: Većini ljudi, ako nisu osjetljivi na gluten

Mišljenje- riječ je o zdravom izboru za veliku većinu ljudi, jer sadrži dovoljnu količinu proteina i vlakana, no svakako pročitajte deklaraciju, prvi sastojak trebao bi biti ‘brašno od cijelog zrna pšenice’, dok se visoko fruktozni kukuruzni sirup i ostali zaslađivači ne bi smjeli nalaziti pri vrhu liste sastojaka.

KRUH OD KLICA

Preporučuje se: ljudima koji su osjetljivi na gluten ili imaju teškoća s probavom prilikom konzumacije standardnog pšeničnog kruha.

Mišljenje: proces nicanja koji prethodi izradi ove vrste kruha čini se minimalizira utjecaj biljne kiseline, što pak olakšava apsorpciju minerala poput željeza i kalcija. Također, ovakav kruh sadrži manje glutena. No, sve u svemu, razlike u nutricionističkim vrijednostima ovog i kruha od cjelovitog zrna pšenice su neznatne. Ipak, ovaj je kruh najčešće znatno skuplji.

Muke po kruhu: Koji je zaista najzdraviji?

BEZGLUTENSKI KRUH

Preporučuje se: ljudima koji pate od celijakije ili od osjetljivosti na gluten

Mišljenje: pažljivo čitaj sastojke. Većina ovakvog kruha proizvedeni su od kukuruznog ili rižinog škroba i imaju nisku razinu vlakana, te dodatke masnoća i šećera kako bi se poboljšao okus. Radije se odlučite na one koji sadrže brašno od slanutka, ili cjelovito zrno bez glutena proso ili quinoe.

KRUH BEZ ŽITARICA

Preporučuje se: ljudima koji pate od celijakije ili od osjetljivosti na gluten, ili onima koji prate Paleo režim dijete

Mišljenje stručnjaka: zdravstvene dobrobiti ove vrste kruha ovise isključivo o sastojcima. Uvijek izaberite one koji sadrže barem 2 ili 3 grama vlakana, a to su najčešće oni proizvedeni od badema ili sjemenki lana. Ova vrsta kruha nije za vas ako ste alergični na jaja ili orašaste plodove.

KRUH OD KISELOG TIJESTA

Preporučuje se: ljudima s osjetljivošću na gluten ili onima koji pate od problema s probavom u konzumaciji pšeničnog kruha

Mišljenje stručnjaka: kvalitetan kruh od kiselog tijesta napravljen je od kiselog tijesta starter kulture, što znači dug proces fermentacije, što olakšava proces probave. Ova vrsta kruha pomaže kod održavanje razine glukoze u krvi stabilnom.

RAŽENI KRUH

Preporučuje se: ljudima koji žele duži osjećaj sitosti

Mišljenje stručnjaka: većina konvencionalnog raženog kruha je nutritivno vrlo siromašno i sadrži vrlo malo vlakana. No, ako se potrudite naći kvalitetan raženi kruh, s cjelovitom raži pri vrhu lista sastojaka, isplatit će vam se.

Podijeli članak s prijateljima