celijakija

Kako prepoznati celijakiju?

Jedini lijek za celijakiju i intoleranciju na gluten je doživotna, striktna bezglutenska prehrana kao i izbjegavanje glutena u drugim proizvodima, kao npr. kozmetički proizvodi.

Veliki je broj bolesti koje se povezuju s glutenom, a celijakija je definitivno najčešća. Što je zapravo, taj famozni gluten? Radi se o  proteinu (prolaminu) koji se nalazi u sastavu žitarica kao što su pšenica, raž i ječam. Problem nastaje kada taj protein, kod predodređenih pojedinaca, dođe u crijeva i izazove upalu. Svakodnevno je u porastu broj oboljelih od celijakije te onih koji su intolerantni na gluten. Prije dvadesetak godina, celijakija je bila bolest koja je bila „rezervirana“ za dječju dob, no danas znamo da se ona može pojaviti u bilo koje životno doba.

Izrazito je bitno da se na vrijeme postavi dijagnoza celijakije, obzirom da u sklopu ove bolesti mogu postojati brojna bolesna stanja, a sama bolest ima bezbroj, naočigled, nepovezanih simptoma zbog čega se celijakija i naziva „bolest sa sto lica“.

Najčešći znakovi /tegobe koje se javljaju u sklopu celijakije su slijedeći:

PROBAVNE TEGOBE

  • nadutost, učestale proljevaste stolice,ponekad i opstipacija, grčevi i bolovi u dolnjem dijelu trbuha, mučnine i povraćanje; gubitak na tjelesnoj težini

KOŽNE PROMJENE

  • suha, „ljuskava“ koža poglavito na podlakticama

UMOR, ‘PAD KONCENTRACIJE’

  • nakon što ste pojeli obrok u kojem se nalazi gluten

AUTOIMUNE BOLESTI

  • ukoliko imate postavljenu dijagnozu autoimune bolesti štitnjače (Hashimoto tireoiditis), reuamtski artritis, SLE (Sistemski lupus erimatodes), Sklerodermija, upalne bolesti crijeva

NEUROLOŠKI PROBLEMI

  • vrtoglavica, poremećaji ravnoteže

GLAVOBOLJA

  • poglavito intenzivne i/ili učestale (novonastale) glavobolje i migrene

HORMONSKI DISBALANS

  • izraziti PMS, poremećaji menstrualnog ciklusa, neplodnost, policistični jajnici

UMOR

  • intenzivan i jak, kronični umor koji nije bio ranije prisutan

PROBLEMI SA ZGLOBOVIMA

  • otekline i/ili bolovi u zglobovima tijela (prsti,koljena, kukovi)

PROBLEMI S RASPOLOŽENJEM

  • učestale epizode anksioznosti, depresije, promijene raspoloženja, djeca s autizmom i Down sindromom

ŠTO DALJE?

Ukoliko ste se pronašli u nekoliko simptoma, savjetujte se s Vašim liječnikom. Metode za postavljanje dijagnoze celijakije su prvenstveno laboratorijski nalazi krvi s osvrtom na određene parametre, odnosno protutijela koja mogu postaviti sumnju na celijakiju, biopsija tankog crijeva kao „zlatni standard“ za potvrđivanje celijakije te u današnje vrijeme sve prisutnije genetsko testiranje u smislu celijakije.

Jedini lijek za celijakiju i intoleranciju na gluten je doživotna, striktna bezglutenska prehrana kao i izbjegavanje glutena u drugim proizvodima, kao npr. kozmetički proizvodi.

Autor: Alenka Brozina, dr.med.,
vlasnica konzaltinga za prehranu NutriFito.