intolerancija

Kada posumnjati na prehrambenu alergiju i/ili intoleranciju?

U svojem svakodnevnom radu susrećem se s brojnim pacijentima koji navode  polimorfne („različite“), naizgled nepovezane tegobe. Najčešće se radi o osobama čiji vodeći simptomi su kronični umor, bolovi u zglobovima i mišićima, učestale glavobolje i problemi s ciklusom san/budnost. Često, takve osobe „posjećuju“  liječnike različtih specijalnosti koji ordinairaju ponekad i cijelu „paletu“ pretraga koje na kraju ne pokažu značajnija odstupanja od normale te im se učestalo „prišije“ nekakva „psihijatrijska“ dijagnoza i propišu lijekovi „za smirenje“ i umanjenje stresa.

Takvi pacijenti mi  govore da im je „sve i ništa“. Nažalost, u našoj zemlji, stanja poput sindroma kroničnog umora, kronične „iscrpljenosti“ nadbubrežne žlijezde ili sindroma propusnog crijeva  su još uvijek nedovoljno poznata (da ne kažem nepoznata) stoga se o njima rijetko kada razmišlja. U svim navedenim „stanjima“ je izrazito bitno osvrnuti se na problematiku adekvatne prehrane. Kao što nebrojeno puta napominjem, hrana je naša energija, naše „pogonsko gorivo“, isto kao što je benzin ili diesel gorivo za naše „limene ljubimce“. Vjerujem da svi znamo što će se desiti ako u naš automobil,koji je recimo „benzinac“ ulijemo diesel gorivo ili obrnuto. No,da li smo kada razmišljali o tome da li konzumiramo hranu koja nama,kao pojedincu „odgovara“? Da li smo dokučili funkcioniramo li kao „diesel“ ili kao „benzinac“?

Ovom karikiranom metaforom sam zapravo htjela skrenuti pažnju na prehrambene alergije, intolerancije i nutricionalne deficijencije (manjak „hanjivih tvari“ u organizmu) koje se dešavaju upravo zato jer unosimo „krivo gorivo“.  Sastojci podrijetlom iz takve hrane,kod podložnih pojedinaca , aktiviraju imunološki odgovor i oslobađanje medijatora upale koji se nazivaju citokini ( i vjerujte,ima ih jaako puunoo) koji mogu uzrokovati brojne (naizgled nepovezane)simptome.

SLIJEDI PET NAJČEŠĆIH SIMPTOMA KOJI BI MOGLI UPUĆIVATI DA JEDETE „KRIVU HRANU“:
 1. Neposredno nakon obroka počnete zijevati i osijećate se umorno. 

  Ova senzacija se može desiti nekoliko minuta ili nekoliko sati nakon što ste konzumirali svoj obrok.Također se mogu pojaviti simptomi poput anksioznosti,nervoze, palpitacija (osjećaj „lupanja“ srca), omaglice, potrebe za spavanjem i ponekad krize gubitka svijesti. Ove tegobe su najčešće uzrokovane reaktivnom hipoglikemijom, stanjem  u kojem dolazi do poremećaja u dinamici krvnog šećera.RJEŠENJE: Ne preskačite obroke i jedite često „male“ obroke, izbjegavajte koncentrirane ugljikohidrate, unosite dovoljno kvalitetnih proteina i zdravih masnoća ( maslinovo ulje,kokosovo ulje,avokado) . Šestosatni oralni glukoza tolerans test (OGTT) uz određivanje količine inzulina u krvi se koristi za postavljanje dijagnoze reaktivne hipoglikemije.

 1. Učestale glavobolje i/ili migrene 

  Muči Vas glavobolja od samog jutra, nekoliko sati ili čak slijedeći dan nakon konzumiranog „nepodobnog“ obroka? Ovo je najčešće posljedica preosjetljivosti na sastojke hrane koji djeluju kao okidači (trigeri) za glavobolju/migrenu.RJEŠENJE: Počnite voditi „Prehrambeni dnevnik“ u koji ćete upisivati sve što pojedete te reakcije Vašeg tijela (glavobolja,promjena raspoloženja, bolovi…). To je jedan od najlakših načina kako možete utvrditi na koji način određena hrana djeluje na Vas i da li postoji kakva povezanost između „hrane i Vašeg tijela“. Kao što sam već pisala u jednom od predhodnih postova ,najčešći „okidači“ glavobolja su: kava, čokolada, MSG, sirevi tipa gorgonzola i sl.

 1. Nakon obroka osjećate nadutost, muče Vas vjetrovi,imate izražen nagon za defekacijom 

  Ovi simptomi se mogu pronaći u kliničkoj slici mnogih bolesti, no najtipičniji su u sklopu celijakije, intolerancije na gluten/laktozu/fruktozu i kod dizbioze crijevne flore.Rješenje: Posavjetujte se sa Vašim liječnikom da se na vrijeme isključe bolesna stanja tipa upalne bolesti crijeva (IBD), celijakija ili neke druge bolesti probavnog sustava. Ukoliko je dijagnostička obrada isključila postojanje istih, treba se razmisliti o prehrambenoj preosjetljivosti ili intoleranciji. Pokušajte voditi „Dnevnik prehrane“, definirati „uljeza“ te sprovesti eliminacijsku dijetu (isključenje namirnica koje izazivaju tegobe).

 1. Patite od kronične opstipacije ( „zatvora“) bez obzira što konzumirate dovoljno vlakana i tekućine( 1-2 l/dnevno) 

  Kronična opstipacija također može biti jedan od znakova poremećaja probavnog sustava, zbog čega je nužno usmjeriti dijagnostičku obradu u tom smijeru. Također treba razmišljati o prehrambenoj intoleranciji, manjku Magnezija (i neadekvatnog kretanja,što je izrazito u osoba starije životne dobi).RJEŠENJE: Ukoliko je isključena bolest probavnog traka,  isključite „glutenske“ namirnice iz prehrane te učinite laboratorijske nalaze krvi koji će Vam ukazati na status minerala u Vašem organizmu,poglavito magnezija. Dnevni unos magnezija u dozi do 500 mg ( u nekim slučajevima i do 800 mg) trebao bi olakšati simptome kronične opstipacije.Također se dobra pokazala i biljka Psyllium,upravo zbog svojeg svojstva da na sebe veže vodu te na taj način povećava volumen stolice. Otopite nekoliko žličica psylliuma u vodi, soku ili dodajte svježem smoothiu.Ne zaboravite i na kvalitetan probiotik! Tip: u Italiji postoji preparat naziva „Psyllogel“ što nije ništa drugo nego psyllium u obliku granula koje se otope u vodi i popije.

 1. Osjećate bolnost zglobova i/ili bol u mišićima nekoliko minuta ili sati nakon konzumiranja obroka

  Može se javiti kao kratka, intermitentna bol ili kao oblik kronične upale.RJEŠENJE: Možda je se radi o sindrom propusnog crijeva kao glavnom izročniku bolova u mišićima (jer su crijeva previše propusna i propuštaju određene tvari koje ne bi smijele što može izavati lokalnu,ali i udaljenu imunološku reakciju). Nastojte izbjegavati „biljke noćnih sjena“,odnosno rajčice, paprike i patliđan ,, što se pokazalo učinkovito kod nekih pojedinaca. Ukoliko se ne izlažete dovoljno sunčevim zrakama ( ne mislim na „prženje“ na plaži), razmislite o kontroliranju  koncentracije vitamina D.  Susrela sam se s velikm brojem ljudi kojima je utvrđen manjak vitamina D,a jedan od prvih simptoma su bolovi u mišićima potkoljenica. Uključite Cink u Vašu svakodnevnu prehranu. Cink (Zn) je jedan od jako važnih minerala s brojnim funkcijama u našem organizmu. Manjak ovog minerala je zabilježen kod raznih malabsorpcija( upalne bolesti crijeva, celijakija). Hrana u kojoj se može pronaći cink su meso,riba ,jaja (visoka bioraspoloživost) te cjelovite žitarice i mahunarke (niža bioraspoloživost).

Hrana je lijek , no svakodnevna „prehrana“ namirnicama koje nam „ne odgovaraju“  mogu nas učiniti bolesnima!

Autor: Alenka Brozina, dr.med.,
vlasnica konzaltinga za prehranu NutriFito.