Mršavite uz aromaterapiju

Mršavite uz aromaterapiju

Svi znamo da su zdrava prehrana i tjelesna aktivnost ključni za gubitak tjelesne težine, no rezultati često ne dolaze po planu jer zanemarimo važnost psihološke i fiziološke komponente.

Svatko tko se barem jednom ‘okušao’ u mršavljenju zna što znači borba uma i tijela da odoli želji hormona. O utjecaju sredine u kojoj živimo i vlastitih emocija, da i ne govorimo… Iz svih navedenih razloga, mnogi danas, nažalost, samo uz pravilnu prehranu i tjelovježbu jednostavno ne dostižu željeni uspjeh u mršavljenju.

STIMULACIJA EMOCIJA
Eterična ulja već su skoro 6 tisuća godina prepoznata baš po svojim ljekovitom značaju. No, bitno je da su i suvremene studije koje su proučavale djelovanje eteričnih ulja na raspoloženje, pokazale obećavajuće rezultate. Arome prirodnih eteričnih ulja direktno stimuliraju djelove mozga, koji utječu na naše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Naime, čovjekov nos razlikuje preko milijardu različitih mirisa, a mirisne stanice su sposobne za interakciju s djelom mozga koji je odgovoran za emocije i pamćenje. S udisanjem molekula utječemo i na moždane receptore koji nadziru krvni tlak, otkucaje srca, učenje, zadovoljstvo i motivaciju.

POVRATAK STABILNOSTI
Aromaterapija je učinovita pri liječenju anksioznosti i postizanju hormonske ravnoteže. Imamo li probleme s emotivnim prejedanjem, sporim metabolizmom ili prevelikom željom za slatkim, premalom motivacijom, slabom probavom, tjeskobom, često su baš eterična ulja ono što nedostaje da nam vrati stabilnost i olakšavaju put do cilja. Jasno, pritom ne treba zanemariti gibanje i pravilnu prehranu.

 

Aromaterapija je učinovita pri liječenju anksioznosti i postizanju hormonske ravnoteže.
Mršavite uz aromaterapiju

ETERIČNA ULJA KOJA POMAŽU PRI MRŠAVLJENJU:
1. Grejp eterično ulje
– Pospješuje metabolizam
– Smanjuje skupljanje trbušne masnoće
– Povećava energiju i izdržljivost

2. Eterično ulje limuna
– usporava povećanje tjelesne mase
– povećava energiju
–  poboljšava raspoloženje
– ublažava bol

3. Pepermint eterično ulje
– smanjuje apetit
– poboljšava raspoloženje
– uravnotežuje probavu
– povećava energiju i ‘budi’ mozak
4. Eterično ulje cimeta
– pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi
-smanjuje upalu

5. Eterično ulje komorača
– poboljšava probavu
– smanjuje apetit
– omoćujuće miran san

KAKO IH KORISTIMO?
– Bočicu s eteričnim uljem držimo pod nosom i 5 minuta duboko udišemo. Možete koristiti i isparivač kojim će se cijela prostorija napuniti ugodnim mirisom
– Eterično ulje razrijedimo u baznom ulju i nanesemo ga na dijelove tijela gdje se skuplja masnoća
– Topla kupka u koju dodamo 5 kapi eteričnog ulja. U kadi uživamo 30 minuta

– Obavezno je provjeriti da nismo alergični na eterično ulje. To napravimo tako da jednu kapljicu nanesemo na unutarnju stranu podlaktice i na nju nalijepimo flaster. Ako se na tom mjestu koža zacrveni, to eterično ulje više nećemo koristiti.
– Neka eterična ulja povećavaju apsorbciju UV zraka zato je potrebno dobro se informirati sa stručnjakom

Autor: Aroma Herbal

Podijeli članak s prijateljima