Moć Istoka – Akupunktura

Moć Istoka – Akupunktura

Treća kolumna iz ciklusa “Moć Istoka” donosi spoznaje o akupunkturi, jednoj od glavnih kineskih tehnika medicine. Akupunktura se povezuje i s tibetanskom i indijskom medicinom što govori o njenoj rasprostranjenosti diljem azijskog Istoka.

 Opći postupak akupunkture svima je uglavnom poznat, radi se o ubadanju igala u specifične točke diljem ljudskog tijela. U tradicionalnoj kineskoj medicini svaka je bolest posljedica disbalansa Qi-a. Kada sam pisao o moksi i kupiranju, spominjao sam Qi, životnu energiju, koja po istočnjačkom mišljenju, prolazi putem dvanaest meridijana.

Tako je i akupunktura jedna od tehnika uspostavljanja ravnoteža u energiji tako da se aplicira na problematične točke duž meridijana. Nama, zapadno odgojenima, je teško shvatljivo predočiti si meridijane, no najbliže objašnjenje jesu točke živčanih neurona, provociranjem tih točaka može se suzbiti ili potencirati bol. Istraživanja pokazuju da akupunkturna provokacija točaka potiče izlučivanje endofina.

Akupunktura se preporučuje za razne mučnine (postoperativne, trudničke i kemoterapijske), preporučuje se i za zubobolje i glavobolje. Djelotvorna je u rehabilitaciji nakon moždanog udara, ali i u liječenju ovisnosti.

U tradicionalnoj kineskoj medicini svaka je bolest posljedica disbalansa Qi-a.
Moć Istoka – Akupunktura

Bolesti lokomotornog sustava, posebice mialgije, također ulaze u spektar indikacija za liječenje akupunkturom. Kada pričamo o nuspojavama i kontraindikacijama, moramo imati na umu da svatko ne može raditi akupunkturu, odnosno terapeut mora biti specifično educiran za akupunkturu. Ukoliko vam tretman radi priučena osoba, moguće je očekivati hematome na mjestima uboda.

Moje iskustvo s akupunkturom je iznimno dobro. Česti grčevi u lumbalnoj kralježnici, spazmi u listu i stražnjoj loži su nestali, naravno, akupunkturu sam kombinirao sam s klasičnom fizioterapijom i kupiranjem. Ponavljam, metode kineske medicine garantiraju vam relaksaciju cijelog tijela koja dovodi do neometanog pokreta, jednostavno osjećate se usklađeno.

Autor: Dino Šekerović, bacc.physioth.

Naručite se na terapije Akupunkture kod dr. Milenka Ristića – specijaliste iz tehnika Tradicionalne kineske medicine u Ortosan – medical wellness centru u Opatiji

Podijeli članak s prijateljima