autogeni

Kako ‘ozdravlja’ autogeni trening

Tridesetih godina prošlog stoljeća metodu autogenog treninga osmislio je njemački neurolog Johannes Heinrich Schultz (1889.-1970.) primjenjujući je uz hipnoze kojima se ishodišno bavio.

Razvio je šest standardnih vježbi autogenog treninga koje se koriste i danas: težina u udovima, potom toplina, koncentracija na otkucaje srca ili puls, disanje, toplinu u abdomenu i hladnoću čela.

 • vježba ‘težine’ stvara stanje mišićne opuštenosti, odnosno opuštanja poprečno prugastih i glatkih mišića;
 • vježba ‘topline’ dovodi do širenja perifernih tokova povećanjem protoka krvi;
 • vježba srca dovodi do poboljšanja kardiovaskularne funkcije;
 • vježba disanja dovodi do poboljšanja dišnih funkcija;
 • vježba solarnog pleksusa dovodi do povećanog protoka krvi u svim unutarnjim organima;
 • vježba ‘hladno čelo’ može olakšati uklanjanje glavobolje jer dovodi do blagog stezanja žila u glavi.
Kako 'ozdravlja' autogeni trening

NEUMJERENE EMOCIJE KAO UZROK BOLESTI

U zdravstvene poremećaje koji nastaju uslijed psihičkih doživljaja, odnosno kao posljedica neurotičnih konflikata i neumjerenih emocija i stanja našeg uma nazivamo psihosomatskim oboljenjima. Emocionalna uzbuđenja i psihička napetost uzrokuju organske promjene u tijelu putem vegetativnog živčanog sustava. Najčešća psihosomatska oboljenja su: gastritis, ulcerozni kolitis, neki oblici gušavosti, ulkus (čir, na želucu ili dvanaesniku), te u pojedinim slučajevima dijabetes, hipertenzija, migrena, bronhalna astma, urtikarija, pruritus i druge.

Stres je ozbiljan zdravstveni rizik i opasnost za dobrobit organizma. Može proizvesti veliki niz štetnih učinaka, kao što su anksioznost, razdražljivost i smanjenje spolne aktivnosti i želje, glavobolje, umor i drugo. To su sve simptomi koje autogeni trening može spriječiti, smanjiti i eliminirati. Pri promjeni “zapisa” u nesvjesnim razinama našeg uma nastupa ozdravljenje.

  Uspješna klinička primjena autogenog treninga postignuta je kod:

 • psiholoških poremećaja poput fobija, depresija, poremećaja spavanja, PTSP-ja,
 • psiholoških problema koji se javljaju kod oboljelih od raka ili drugih kroničnih bolesti;
 • bolesti srca: aritmija, angina, hipertenzija;
 • povećane razine kolesterola,
 • bolesti dišnih putova: astma, hiperventilacija, neurotički kašalj;
 • bolesti probavnog sustava: alergija na hranu, čir, anoreksija, iritacija crijevnog trakta;
 • bolesti kosti i mišića: artritis, reumatizam, degenerativne bolesti;
 • endokrinih poremećaja: dijabetes, poremećaj tiroidne žlijezde, poremećaj auto-imunog sustava, AIDS;
 • neuroloških poremećaja: migrena, glavobolja, ozljede mozga, epilepsija, cerebralna paraliza, Parkinsonova bolest;
 • urogenitalnih bolesti: poremećaj rada mjehura,
 • neplodnosti, a primjenjuje se i u trudnoći i porodu.

 Praktikanti autogenog treninga dokazano su manje podložni prehladama, kašlju ili bolovima u leđima, a značajni rezultati postignuti su i u liječenju AIDS-a što sve upućuje na činjenicu da upotreba autogenog treninga u svakodnevnom životu ojačava imunološki sustav čovjeka.

KONTRADIKCIJE NE POSTOJE

Kontraindikacije za prakticiranje ove tehnike ne postoje. Potrebno je jedino biti oprezniji kod klijenata s težim psihozama. Njima je bolje prići mudro odabranom tehnikom disanja i nekim fizičkim vježbama, a terapiju autogenim treningom uključiti s vremenom.

Za uspješno savladavanje tehnike potrebno ju je započeti uz voditelja autogenog treninga, voditelja psihofizičke relaksacije ili liječnika (psihologa) koji je za to obučen. Važno je naime uz značenje afirmacija i njihovo pravilno relaksirajuće izgovaranje kako bi se polučio uspjeh, a navedeni stručnjaci su za to osposobljeni.

MOĆ AUTOSUGESTIJE

Trening se izvodi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Voditelj na glas izgovara formule, članovi grupe nastoje doživjeti sugerirano. Prakticira li se samostalno, sugestije se u sebi ponavljaju misaono.  Kako bi se postigli određeni učinci praktikant prvo osvještava opuštenost svih mišića ruku, nogu, leđa, trbuha, prsa, ramena, vrata, lica. Kapci su ugodno teški. Moćnim autosugestivnim djelovanjem dolazi do dubokog opuštanja a time i do prevencije ili suzbijanja već nastalih psihičkih ili psihosomatskih poremećaja zdravlja uzrokovanih stresom. Dnevnim prakticiranjem autogenog treninga povećavaju se mentalna i tjelesna svježina, razvija jasnija slika o osobnom trenutku, poboljšavaju zdravlje te kvaliteta i radost življenja.

U Učilištu Lovran autogeni trening je u ponudi kao set tretmana, uči se potom na dvodnevnom tečaju za Voditelja autogenog treninga, a i dio je programa višemjesečnog tečaja za Voditelja psihofizičke relaksacije. Na vama je red- sretno!

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Foto by: mirtaimperatoriart.blogspot.hr

Podijeli članak s prijateljima