duhovno zdravlje

Osjet, misao, poriv… duša

Za većinu medicinskih stručnjaka još i danas preveliko približavanje duha tijelu, ugrožava utemeljenost svake bolesti, jer govori da bi mogla biti imaginarna/nestvarna ili jednom riječju neznanstvena.

Naime izravno spominjanje riječi duša/duh, za mnoge je korak u nešto mistično, u što je znanstvenicima službeno zabranjen ulaz još od sedamnaestog stoljeća. Naime, u to je vrijeme Rene Descartes, filozof i utemeljitelj suvremene medicine, bio prisiljen nagoditi se s papom, kako bi dobio pravo/dozvolu da ljudska tijela secira u znanstvene svrhe, ali pod uvjetom da ne dira dušu/duh, um – koji su bili pod isključivom nadležnošću crkve.

ŽIVOT JE CJELINA
Nažalost, ta je pogodba od tih dana do danas utvrdila svjetonazor i usmjerila zapadnu znanost da je ljudskost podijeljena na dva međusobno neovisna entiteta – duh i tijelo, koja se ni u čemu ne preklapaju. Ta je neravnoteža obilježila današnju konvencionalnu znanost i medicinu. Naime, na znanstvenoj sceni je duboko ukorijenjena redukcionistička metodologija koja život nastoji protumačiti putem istraživanja njegovih najsitnijih sastavnica/analitički. A pri pokušaju da iz tih djelomičnih saznanja sastave cjelinu često smo pred zidom neznanja i neriješenih situacija.

MOLEKULE EMOCIJA

Iz krugova neuro znanosti – iz znanstvenih laboratorija dolaze nam sve češće potvrde i dokazi povezanosti uma i tijela, te činjenice da je duhovno zdravlje pojedinca jednako važno za zdravo življenje. Nova znanost potvrđuje da površine svih stanica našeg tijela sadrže receptore na koje se vežu sićušne molekule, poput endomorfina, serotonina, iz skupine neuropeptida i najnovije otkrivene skupine peptida prozvane molekulama emocija jer nastaju tj. luče se pod utjecajem naših emotivnih stanja. Peptidi vezanjem na receptore utječu i mobiliziraju fiziološke aktivnosti unutar stanice, te na globalnoj tjelesnoj razini uzrokuju promjene ponašanja, tjelesnih aktivnosti i utječu na raspoloženje. Receptori i peptidi čine informacijski sustav, a sami predstavljaju osnovne jedinice jezika kojim stanice cijelog organizma komunicirajući prenose informacije iz sustava u sustav – endokrinološki, imunološki, neurološki, gastrointestinalni.

DUHOVNO ZDRAVLJE
Kako kaže u svojoj knjizi o molekulama emocija Candice B. Pert, neuroznanstvenica, uvodeći pojam tijelo- um, sva naša spoznaja, mišljenje, stavovi i stanja našeg tijela su obojena emocijama, koje su u svom materijaliziranom obliku(peptidi) pohranjena ili naseljavaju sva naša tkiva, to jest da im mozak i živci po dosadašnjim predrasudama nisu jedina sjedišta. Biokemikalije su fiziološki supstrati emocija, molekularni temelj onoga što doživljavamo kao osjećaj, osjet, misao, poriv ili kao dušu.

Biokemikalije su fiziološki supstrati emocija, molekularni temelj onoga što doživljavamo kao osjećaj, osjet, misao, poriv ili kao dušu.

Te su spoznaje doprinijele da naše predodžbe nemasnih obroka, svakodnevno vježbanje, izbjegavanje alkohola, duhana i droga, nisu jedino korisne navike za naše zdravlje, već da je jednako važno svakodnevno skrbiti i o našim emocijama i duhovnom zdravlju. Duhovno zdravlje pojedinca je teško opisati i definirati. Duhovnost je komponenta našeg zdravlja, koja uključuje emocije, stavove, ponašanje i duboku potrebu i potragu za smislom i ostvarenjem sebe u zajednici s drugim ljudima.

Podijeli s prijateljima