imunitet

Evo kako pripremiti imunitet za zimu

Prije početka zime dobro je pripremiti imuni sustav, kako bi izbjegli prve prehlade i njihove komplikacije.

O imunom sustavu ovisi naš život, jer njegova je osnovna zadaća – zaštita našeg organizma. Važnost ovog dijela našeg savršeno ugođenog tijela možda najbolje shvatimo tek kad se nađemo suočeni sa tegobom koju ne možemo riješiti bez učešća snažnog imuniteta.

VRSTE IMUNITETA
Dobro je znati da postoji prirodni i stečeni imunitet. To znači da već kod rođenja imamo određenu zaštitu, ali je ona nedovoljna za dug i zdrav život. Zbog toga nam treba i jak stečeni imunitet kojega tijekom života usavršavamo zdravim životnim stilom, zdravom prehranom, kretanjem, pravilnim reakcijom tijela na stres… On se razvija i pod utjecajem raznih infekcija. Imuni sustav zadužen je da štetne mikroorganizme prepozna, označi i uništi, te zapamti uljeze za ubuduće.

ŽIVOTNE NAVIKE
Snagu tog naučenog imuniteta možemo svojim životnim stilom, prehranom i stresom bitno narušiti, a moć prepoznavanja i uništavanja uljeza bitno oslabiti. Ipak, moguć je i obrnut tijek – da stečeni imunitet razvijamo i snažimo.

Održavanje imunološkog sustava jakim i djelatnim ovisi o zalihama energije različitih stanica koje u njemu sudjeluju (leukociti, limfociti, stanice ubojice..). Neprestana potreba za velikom količinom energije, zahtijeva stalan dotok vitamina, minerala, nezasićenih masnih kiselina i ostalih hranjivih tvari, pa to predstavlja ogroman teret našem tijelu. Stoga će naše tijelo biti zahvalno na svakoj pomoći u vidu nadopuna prehrani.

POMOZITE SVOME TIJELU

S promjenom godišnjih doba mijenja se i naš imunitet. Jesen je doba kad se naše tijelo priprema za oskudne zimske mjesece. To je vrijeme kad tijelo skladišti sve one važne tvari neophodne za zaštitu tijekom zime. Zato je važno svjesno sudjelovati u toj pripremi! Danas su nadopune prehrani neizostavan dio pripreme zbog očitog opadanja kvalitete hrane, kao i povećanog stresa i zagađenja okoline.

Koji dodaci prehrani snaže imuni sustav ?

Želite li ojačati imuni sustav pred zimske mjeseca kada je mogućnost viroza pojačana dobro je koristiti prirodne proizvode, među kojima izdvajamo:

  • Matičnu mliječ – poznata i rado prihvaćena prirodna nadopuna prehrani. Osim što hrani stanice imunološkog sustava, potiče njihov rad i učinkovitost, smanjuje umor, potiče obnavljanje stanica, štiti od tumora,
  • Antivirusni biljni kompleks– mješavina moćnih i biranih sastojaka ljekovitog bilja: ehinacea, mačja kandža, ekstrakt lista masline, cink i mnoge druge.
  • Probiotike sadržavaju liofilizirane bakterije koje u crijevima čovjeka sudjeluju u ukupnoj aktivnosti imuniteta, od zaustavljanja prodora patogena do smanjenja alergijskih reakcija. Neizostavni su kod crijevnih infekcija i gripe!
  • Vitamin C s bioflavonoidima – jeste li znali da vitamin C prirodnog podrijetla obogaćen bioflavonoidima osim što jača imunitet, štiti  desni, vene i kapilare? Isprobajte ga u formi sirupa jer ga sigurno i lako koriste i odrasli i djeca.
  • Multivitamine za djecu  potpuno prirodni, s postupnim otpuštanjem vitamina C koji jača imunološki sustav i djeluje antioksidativno. Dobro je nabaviti upravo one koje će djeca žvakanjem rado prihvatiti.
  • Multivitaminski kompleks za trudnice i dojilje – podižu imunitete i štite od prehlada i viroza i majku i dijete.

Share this Post