jelsa

Jelsa – raj za obiteljski odmor

Prvi počeci turizma na Hvaru sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg vijeka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u cijelom Hvarskom polju kao gospodarske i ladanjske objekte.

U središtu otoka Hvara smjestila se Jelsa, milovidna, čista, susretljiva i sklona gostima i putnicima. Omeđuju je dva najviša otočna vrha – na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne je strane od sjevernih vjetrova štiti brežuljak Burkovo, prenosi visit-croatia.eu/.

OTOČNA RENESANSA

Najljepši renesansno barokni trg u Jelsi je Trg Sv. Ivana, na kojem je i crkva Sv. Ivana, osmerokutna crkvica građena u baroknom, gotičkom i renesansnom stilu. Okružuju je građanske kuće sa renesansnim luminarima i balkonima, i ovaj dio grada je arhitektonski najočuvaniji dio Jelse.

PERIVOJI I PARKOVI

U Jelsi je predivan perivoj, s palmama, borovima, oleandrima, lovorom i drugim mediteranskim biljem, i to je jedan od najljepših parkova u Dalmaciji, a u njemu su postavljeni spomenici kapetanu Niku Dubokoviću i glazbeniku Antonu Dobroniću.

GASTRO I ENO

Jelsa je mirno dalmatinsko otočno mjesto u koji uglavnom dolaze obiteljski turisti koji žele provesti godišnji odmor sa svojom obitelji kupajući se na obližnjim plažama i skrivenim uvalicama ili uživajući u gastronomskoj ponudi konoba i restorana.

Otok Hvar, kralj među dalmatinskim otocima, poznat je od Antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, bogatstvu slojevitosti povijesnih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i književnosti. Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim ljetima, domaćin je brojnim gostima, znanstvenicima i putnicima namjernicima koji, privučeni raskošnom mediteranskom prirodom koju industrija nije narušila, mogu uživati u svježoj ribi i visokokvalitetnim vinima. Nije stoga slučajno prije Prvog svjetskog rata Hvar nazivan “austrijskom Madeirom”, a danas se smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu.

Share this Post