jagode

Jagode – proljeće i ljubav na tanjuru 2. dio

Jagode su prvo voće koje dozrijeva u proljeće i za mnoge su upravo zbog svoje crvene boje i arome vjesnik buđenja, života i ljubavi.

Zbog srcolikog izgleda jagoda je bila simbol Venere, božice ljubavi. Neki narodi vjeruju kako jagoda pospješuje ljubavnu moć. Legenda kaže da dvostruka jagoda – dvije jagode srasle u jednu – kada se razdijeli napola i druga polovica ponudi osobi suprotnog spola, te osobe koje pojedu svaka svoju polovicu smrtno će se zaljubiti jedna u drugu!

PRIPREMA JELA S JAGODAMA

Jagode možete poslužiti same za sebe te s dodacima kao što su šećer, limunov sok, aceto balsamico, jogurt ili tučeno vrhnje. Dobro se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili pjenica.
Ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino. Ovo voće ujedno se koristi kao nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke te okruglice od krumpirova tijesta.

Jagode uz dodatak limuna i šećera u prahu možete usitniti u električnoj sjeckalici i procijediti kroz fino sito kako biste dobili pire prikladan za pripremu sladoleda, sorbeta, frapea, pjenica, umaka i sokova. Poseban je specijalitet osvježavajuća ljetna juha od jagoda.

Jagode se vrlo rijetko pripremaju kuhanjem.

Jagode se vrlo rijetko pripremaju kuhanjem, osim ukoliko ne pripremate džem ili marmeladu. Na isti način možete koristiti i šumske jagode koje su rafiniranije i aromatičnije od kultiviranih jagoda.

U skupini voća i povrća jagode su dosta česti uzročnici alergija. Za alergiju na hranu nema lijeka, pa je jedini način potpuno izbjegavanje hrane koja uzrokuje alergiju. Najčešće su alergije na kikiriki, orahe, bademe, lješnjake i druge orašaste plodove, zatim na ribu, rakove, školjke i ostale morske plodove, jaja, soju i druge žitarice, a među voćem i povrćem alergije izazivaju jagode i kivi.

Najnovija istraživanja pokazuju da neke genetski modificirane namirnice mogu imati povećan broj alergena. Ljudi alergični na pelud nerijetko su alergični i na jabuke, mrkvu, sirovi krumpir, grašak, kivi, i celer, a alergični na jaja često na kožnim testovima reagiraju i na piletinu, iako se ta alergija u stvarnosti ne razvija (piletinu mogu jesti bez posljedica).

JAGODE SA ŠAMPANJECEM

Sastojci:

  • 4 čaše svježih jagoda
  • 1/3 čaše suhog ohlađenog šampanjca
  • 20 ružinih latica

Priprema:

U velikoj zdjeli nježno pomiješati jagode i šampanjac te na kratko rashladiti u frižideru. Prije serviranja posipati sa ružinim laticama i servirati u atraktivnim čašama za koktele.

* Za latice je dobro da budu organskog porijekla zato pazite kako ih nabavljate jer su ruže iz trgovina najčešće pune pesticida

PALAČINKE S JAGODAMA I LIMUNOM

Sastojci:

  • 3 čaše zrelih jagoda
  • 1 ½ čaše šećera
  • 1 ½ čaše brašna
  • 1 žlica šećera u prahu
  • ½ žlice praška za pecivo
  • ½ žlice soli
  • 2 čaše mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica nastrugane limunove korice
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 jaja
  • 2/3 čaše slatkog vrhnja
  • 1 kremasti sir

Priprema:

U manjoj zdjeli pomiješati brašno, 1 žlicu šećera, prašak za pecivo i sol te postepeno dodavati mlijeko, maslac, limunovu koricu i jaja. Miješati dok smjesa ne postane glatka. Od te smjese ispeći palačinke.

U velikoj zdjeli pomiješati jagode i ½ čaše šećera te pustiti da odstoji barem 20 minuta.

Posebno pomiješati slatko vrhnje, sir, pola čaše šećera i malo limunove korice te smjesu ( 1 žlicu) dodati na svaku palačinku koja se zatim zavije te prelije žlicom jagoda i šećera. Servirati rashlađeno.

JAGODE U SIRUPU OD LAVANDE I LIMUNA

Sastojci:

  • 1 kilogram svježih jagoda
  • 6 žlica vode
  • ¼ čaše limunova soka
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice suhih cvjetova lavande
  • 1 šlag

Priprema:

Jagode oprati i narezati na veće komade te ostaviti u zdjeli.

U manjoj posudi zagrijati na laganoj vatri vodu, sok od limuna, šećer i lavandu nekoliko minuta (uz stalno miješanje) sve dok voda ne ispari a lavanda se stopi sa rastopljenim šećerom.

Zatim taj lavandin sirup procijediti i preliti ga preko jagoda. Po želji dodati šlag i odmah servirati.

SVJEŽI SORBET OD JAGODA

Sastojci:

  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša vode
  • ½ kilograma jagoda
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 žlice votke

Priprema:

Pomiješati šećer i vodu te zagrijati na laganoj vatri oko 5 minuta (dok ne zavri) te maknuti i pustiti da odstoji 10 minuta. Taj sirup pomiješati s jagodama u mikseru dok se ne dobije gusta smjesa kojoj se dodaje votka i limunov sok. Rashladiti i servirati u dugim staklenim čašama.. (alkohol je tajna mekog sorbeta koji bi se bez njega zaledio u sladoled…).

JUHA OD JAGODA I MENTE

Sastojci:

  • 1 ½ čaše jagoda
  • ¾ čaše slatkog vrhnja
  • ¾ čaše kiselog vrhnja
  • 2 žlice soka od naranče
  • 2 žlice meda
  • 1 ½ žlice sitno mljevenog lišća mente
  • par kriški jagoda i kivija te par listića mente

Priprema:

Sve sastojke izmiješati u mikseru te ohladiti. Ukoliko nije dovoljno slatko dodati još malo meda. Servirati u malim zdjelicama i ukrasiti kriškama jagoda, kivija i listićima mente.

Autor/photo by: Mary Novosel

http://www.total-natural.hr/

Podijeli s prijateljima