jagode

Jagode – proljeće i ljubav na tanjuru 1. dio

Jagode su prvo voće koje dozrijeva u proljeće i za mnoge su upravo zbog svoje crvene boje i arome vjesnik buđenja, života i ljubavi.

Zbog srcolikog izgleda jagoda je bila simbol Venere, božice ljubavi. Neki narodi vjeruju kako jagoda pospješuje ljubavnu moć. Legenda kaže da dvostruka jagoda – dvije jagode srasle u jednu – kada se razdijeli napola i druga polovica ponudi osobi suprotnog spola, te osobe koje pojedu svaka svoju polovicu smrtno će se zaljubiti jedna u drugu!

POZNATA OD DAVNINA

I u kršćanskoj simbolici jagoda ima važnu ulogu: ona je slika savršenstva i pravednosti. Zato je Djevica Marija katkad odjevena u haljinu koja je ukrašena kiticama jagoda. U prošlosti su jagode bile lijek protiv probavnih smetnji, dok se njihovo lišće i korijenje koristilo za liječenje kostobolje. Svježe jagode koristile su se i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Postoje šumske sitne posebnog okusa i kultivirane veće koje su nešto slabije izražene arome. Divlju jagodu su cijenili u antičko doba. Grčki liječnik Teofratis veliča njenu moć, a o njoj pjevaju i latinski pjesnici Ovidije i Vergilija. U srednjem vijeku su je smatrali magičnom, a tek u 16. st. liječnici posvećuju više pažnje u proučavanju njene ljekovitosti. Jagode su bile lijek protiv probavnih smetnji dok se njihovo lišće i korijen koristio za liječenje kostobolje.

Francuski pisac Fontenelle tvrdio je da svoju dugovječnost može zahvaliti jagodama što je i potvrdio doživjevši sto godina.. Poznato je da i danas žene koje redovno na svoje lice stavljaju kolutiće jagoda imaju izuzetno svjež ten.

Jagode sadrže pektin koji pomaže kod smanjenja kolesterola u krvi.

ZDRAVA I LJEKOVITA

Crveni slasni plod za kojeg se kaže da su ga bogovi blagoslovili vrlo je hranjiv, osvježavajući, smirujući. Jagode su bogate vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, bifonom tvarima koje djeluju antikarcirogeno. To je jedino voće kojemu se sjemenke izvana a ne unutrašnjosti voća. U jednoj jagodi ima oko 200 sjemenki. U jagodama ima dosta broma koji djeluje umirujuće pa će te svu noć mirno spavati.

Svježe jagode najčešće se jedu sa šećerom i šlagom. Od njih se pravi marmelada, slatko, žele, sirupi i brojni kolači.

Jagode su bogate vitaminom C i sadrže skromne količine željeza. Ova kombinacija čini jagodu iznimno učinkovitom u liječenju potiv anemije i umora. Jagode također sadrže pektin koji pomaže kod smanjenja kolesterola u krvi. Jedna šalica jagoda ima 45 kcal. Jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Jagode su dobar izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

KUPOVANJE I ČUVANJE

Jagode se mogu kupiti u supermarketima i na tržnici. Pri kupnji obratite pozornost na sljedeće: trebaju imati peteljke te zrele, sočne i crvene plodove bez bijelih ili zelenih vrhova.

Neoprane jagode čuvati u hladnjaku do dva dana. Oprane jagode možete i zamrznuti tako da ih stavite u jednom sloju na tanjur ili podlogu za kolače, posipate šećerom i ostavite da se zamrznu. Tek nakon toga spremite ih u plastične vrećice. S obzirom da voće sadrži visok postotak vode i osjetljive komponente arome, njihovo je čuvanje u tom obliku otežano pa ih koristite za pripremu umaka i sladoleda unutar 12 mjeseci.

Autor/photo byMary Novosel

http://www.total-natural.hr/

Podijeli s prijateljima