hrvatska na drugaciji nacin

Istražite Hrvatsku na drugačiji način

Hrvatska na malim prostorima i udaljenostima objedinjuje različite geografske posebnosti zanimljivosti. Ovo su neki načini na koje svoj produženi vikend ili odmor možete učiniti zanimljivijima kroz cijelu godinu.

  1. ISTRAŽI PODMORJE

Jadransko more ima 1244 otoka i bogato podmorje koje vrijedi istražiti i bilo bi šteta da dostojno ne istražite to područje. Zaronite u bistro more i zaplivajte s nekoliko stotina vrsta riba skrivenih u raznim podmorskim špiljama i grebenima.

  1. ISTRAŽI HRVATSKU ISPOD I IZNAD POVRŠINE

Nije samo krajolik na površini Hrvatske zanimljiv. Hrvatska je puna skrivenih krajolika pod zemljom koji će vas osvojiti. Lika obiluje špiljama i jamama, a Pazinska jama u Istri jedinstven je primjer nedirnute prirode. Želite li je vidjeti i iz drugog kuta gledanja, tu je i zip-line nad jamom za dozu adrenalina i ptičju perspektivu! U Splitskoj županiji, u zaleđu kaštela, nalazi se i Mujina pećina gdje je otkriveno više slojeva s izrađevinama moustérienske kulture starima oko 40 000 tisuća godina.

  1. PUTOVANJE BRZACIMA

Hrvatsku možete istražiti i vodenim putevima, no u to se ne ubraja samo more. Prepuna brzaca, rijeka i potoka, Hrvatska je savršena za kanuing i rafting. U plovidbi tekućicama možete uživati u središnjoj Hrvatskoj i tako razgledati krajolik koji se s razlogom zove ‘zeleni smaragd’ ili pak zauzdati struje Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre.

Posebni je adrenalinski doživljaj vožnja kajakom po kanjonu rijeke Čikole, a potom se možete uputiti i na Šibensku obalu i kao pravi morski vuk se okušati u Big Game ribarenju.

  1. GALOPIRAJTE KROZ PRIRODU

Mnogi su načini da razgledate Gorski kotar, no možda je najzanimljivije to učiniti na leđima konja, u kočiji ili saonicama, zateknete li se tamo zimi. Na isti način možete istražiti i ravnice Podravine i Slavnije, laganim kasom kroz predivnu prirodu.

  1. IZ PTIČJE PERSPEKTIVE

Zaplovite među oblacima na paraglidingu ili panoramskoj vožnji zrakoplovom nad Limskim kanalom ili se pak istom metodom uzdignite iza stjenovitog krajolika Zagore te istražite krajolik iznad Cetine iz jedinstvene perspektive. Za one posebno avanturistički raspoložene, oko Crikvenice i Novog Vinodolskog imate priliku i skočiti s padobranom te vidjeti kako vam se krajolik približava velikom brzinom sve dok ne počnete padobranom lepršati iznad njega.

  1. TREKING I ŠKRAPING ZA IZDRŽLJIVE

Volite li više istraživati na svoje dvije noge, Biokovska cesta vodi vas kroz zelenu borovu šumu i dalmatinski krš do vrha Vošac odakle se pruža nevjerojatan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje na čak 1762 metara nadmorske visine. Želite li više izazova, odvažite se na škraping – trekking po oštrom otočnom kamenju Pašmana. Postoje tri varijante Škraping rute prilagođene i za entuzijaste i rekreativce.

  1. NA DVA KOTAČA

Rab je osim kao otok sreće poznat i kao odlično biciklističko odredište – na njemu se odvija jedna od etapa 4 Islands utrke, a biciklističkim manifestacijama je bogat i otok Krk.

Autor: tportal.hr

Share this Post