hum

Hum – najmanji grad na svijetu

Taj srednjovjekovni gradić smješten je oko 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Središte je staroslavenskog pisma glagoljice i vrijednih fresaka iz 12. stoljeća. Sam gradić spomenik je srednjovjekovne urbane arhitekture i službeno je proglašen najmanjim gradom na svijetu.

Hum se nalazi u centralnoj Istri i broji danas svega 20-ak stanovnika. Udaljen sat vremena ugodne vožnje od Umaga, može pretvoriti vaš izlet u Hum u jednu lijepu priču o istarskim gradićima… Ovaj sakriveni dio Istre izrazito je druželjubiv prema nenamjernim izletnicima.

TAKO MALEN… DA LI JE ZAISTA GRAD?

Kriterij da se neko mjesto klasificira kao grad se razlikuje od zemlje do zemlje. Mislimo da ovaj video to dobro objašnjava te pokazuje što možete vidjeti u Humu, uključujući gradske bedeme, dvije male ulice i tri reda kuća. Usput, mnogi smatraju da je Vatikan najmanji grad na svijetu. U stvari Vatikan je suverena država. Hum je danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar gradskih zidina.

PODRIJETLO I OBIČAJI

Prema legendi Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, područje u središnjoj Istri, koje uključuje prekrasne gradove na brežuljcima kao što su Motovun, Roč i Bale te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Unatoč tako malom broju stanovnika u Humu se sve do danas sačuvao običaj “Biranja župana na leto dan”, kada svi muškarci iz župe u gradskoj loži (gradska vijećnica) biraju seoskog poglavara na način da urezuju svoje glasove u drveni štap.

ŠTO MOŽETE VIDJETI I RADITI U HUMU?

Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, od nedavno je Hum poznat i kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe iz Huma. Tim se povodom svake godine krajem listopada u ovom gradiću održava Smotra rakija, na kojoj se natječu proizvođači rakija iz cijele Istre. Kombinirajte jednodnevni posjet Humu sa nekim od susjednih gradića na brežuljcima kao Draguć, Grožnjan ili Motovun i uživajte u ležernom obroku u prijateljskoj Humskoj konobi.

Također vrijedno viđenja u neposrednoj blizini Huma nalazi se i malo slikovito selo Kotle, u koje se život polako vraća nakon što je selo bilo potpuno opustjelo, a poznato po svojim vodenicama i slapu.

Autor/photo by: coloursofistria.com

Share this Post