odescalchi

Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku

Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvana urbana kompleksa najistočnijega hrvatskoga grada, Iloka.

SREDNJOVJEKOVNA JEZGRA ILOKA

Već na ulazu u Ilok o ljepotama grada govori vam lijevo, taj put vodi do srednjovjekovne jezgre Iloka. Stara tvrđava sa crkvom sv. Ivana velika smeđa tabla. Da je nema, možda biste na ulazu pomislili da ulazite u grad nipočemu posebniji od ostalih mjesta uz Dunav.

VINO JE ŽIVOT ILOKA

Već nakon par stotina metara otkriva se prvi vinski pogon. Priča o vinu je priča o Iloku, Ilok je grad vina, vino je život Iloka. U središtu grada možete krenuti cestom lijevo i cestom desno, otvaraju vam se oba puta.

PREDIVNO MJESTO ZA ODMOR I OKREPU

Krenete li desno, doći ćete u Donji grad, onaj dio Iloka koji je bliži obali Dunava. Tamo vas čeka šetnica, predivno mjesto za odmor i okrepu, ali i predivan pogled na srednjovjekovnu jezgru Iloka, uzdignutu ponad Dunava, dominantnu i nepokolebljivu u svojoj ljepoti. Do nje ćete doći kada onim putem krenete Kapistrana, smještena je u središtu grada u zelenilu parkova.

DVORAC ODESCALCHI

U središtu tvrđave sagrađene na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, nalaze se temelji župne crkve sv. Petra, na kojoj su 2006. godine započela arheološka istraživanja i kroz neko razdoblje ovdje će biti arheološki park. Dvorac Odescalchi većim je dijelom građevina iz srednjega vijeka, a najvjerojatnije ga je sagradio najpoznatiji iločki vladar Nikola Iločki. Bio je i kralj Bosne i kovao vlastiti novac. Dvorac je kasnije doživio brojne obnove i rekonstrukcije. Od 1697. godine dvorac je bio u vlasništvu obitelji Odeshalchi koji su poticali razvoj vinogradarstva i gospodarstva uopće.

TURSKI SPOMENICI I VINSKI PODRUMI

Više od stoljeća i pol Turci su vladali Ilokom. Za njima su kao trag do danas ostali sačuvani spomenici islamske arhitekture turbe – grob uglednog Turčina i hamam – obredno kupalište. Sve ovo možete vidjeti i doživjeti na relativno malom prostoru, jedan do drugog spomenike iznimne vrijednosti. Za kraj, kao točku odmora i uživanja, ostavili smo stari vinski podrum, smješten ispod dvorca Odeshalchi. Nakon razgledanja stoljetnog vinskog podruma degustirajte najvrijednija srijemska vina i jutro dočekajte u prekrasnom gradu na obali Dunava.

Autor/photo by: visitvukovar-srijem.com

Share this Post