Jedan od omiljenih sastojaka starih Grka i rimskih careva, poznata vrhunska delicija i autentični istarski proizvod – tartuf i 4000 godina kasnije prestižni je sastojak današnje svjetske gastronomije.
BIJELI I CRNI TARTUF
U samom srcu doline rijeke Mirne, u mjestu Livade i poznatoj Motovunskoj šumi, ova veoma rijetka gljiva čije specifične karakteristike poput oblika gomoljastog oblika, intenzivnog mirisa svoje prirodno stanište pronašla je u Istri zahvaljujući blagoj klimi, sivoj glinenoj zemlji i maloj temperaturnoj razlici zraka. Bijeli (najskuplji i najcjenjeniji) i crni tartufi rastu pod zemljom, a za njihov pronalazak zaduženi su posebno istrenirani psi što brojnim posjetiteljima pruža potpuno novo iskustvo i atrakciju.
DANI KADA ISTRA SLAVI TARTUFE
Dani tartufa u Istri održavaju se od 6.09. – 30.11. diljem poluotoka, dok je vrhunac sezone za posebno cjenjeni bijeli tartuf mjesec listopad te se u poznatom tartufartskom centru u Motovunu i njegovoj okolici održavaju razne gastro manifestacije u čast ovog plemitog sastojka, prenosi portal uniline.hr. I Vi možete isprobati tipična jela sa tartufima: pljukanci, njoki, fuži, fritaje te brojne kombinacije s mesom kao i izravno promovirane proizvode na bazi tartufa : maslinovo ulje, vino, med, pršut, sir, rakije i druge specijalitete domaćih poljoprivrednika i izlagača.
Od 22. do 23. 10. mjesto Livade pripremilo je bogati program sajma, sudjelovanje u biranju najvećeg tartufa, radionice pripreme jela s tartufima te mogućnost za goste i posjetitelje – traženje ove podzemne delicije s iskusnim tartufarom.
Autor: uniline.hr/wellness.hr
Foto by: tasteofadriatic.com
Podijeli članak s prijateljima