Crveni otok: meditacija, opuštanje i čisti luksuz

Crveni otok: meditacija, opuštanje i čisti luksuz

Šećući i upijajući mirise Crvenog otoka, dovoljno je zakoračiti dva koraka iza borova i ugledati mnoštvo skrovitih kamenih, stjenovitih plaža, čisto more…

Smatra se da je Crveni otok – otočić Sveti Andrija već u prahistorijsko doba bio naseljen. U VI. stoljeću Benediktinci podižu na njemu prvu crkvu i utemeljuju samostan te ostaju na njemu sve do XIII. stoljeća kada napuštaju Crveni otok. Iz tog razdoblja ostali su sačuvani ostaci predromaničke crkve iz IX. Stoljeća čije zidove su nekada krasile freske. Od crkve je ostao sačuvan središnji dio crkvice sa kupolom koji su ugrađeni u rezidenciju obitelji Hutterott. Sredinom XV. stoljeća napušteni objekti ustupljeni su Franjevcima koji su potpuno obnovili samostan i crkvu. Franjevci ostaju na Crvenom otoku sve do dolaska Francuza, 1809.godine.

VIŠE OD 180 BILJNIH VRSTA

Crveni otok 1891.godine kupuje obitelj Hutterott koja preuređuje samostan u obiteljski ljetnikovac, a sam otok uređuje u park zasađen mnogobrojnim biljkama iz cijeloga svijeta. Trenutno na otoku uspijeva preko 180 raznih vrsta biljaka. Crveni otok je u tom periodu bio omiljena destinacija gostiju iz Austro-ugarske.

Danas se na otoku Sv.Andriji nalazi rezidencija obitelji Hutterott, a na Maškinu obiteljski mauzolej koji je podignut na mjestu gdje je nekada postojala histarska gradina.

Na otoku je sačuvan centralni dio crkve iz benediktinskog razdoblja koja je u tlocrtu imala oblik grčkog križa. U tom dijelu danas se nalazi manji pomorski muzej, s maketama starih brodova, te kopijama fresaka iz cijele Istre. Samostan je devedesetih godina 19.st. pretvoren u dvorac Hutterott, a na susjednom otočiću Maškinu nalazi se obiteljska grobnica obitelji Hutterott.

UPIJTE MIRISE CRVENOG OTOKA

Zbog svoje izoliranosti i nenaseljenosti te zbog položaja i prirodnih ljepota Crveni otok pruža posjetiteljima poseban osjećaj tijekom boravka na njemu. Kroz cijeli Crveni otok prolaze uređene stazice i puteljci obrasli borovima koji svojim mirisom obavijaju cijeli otok. Mnoštvo borova zasađeno je na način da stvaraju prirodni zid uz puteljke koji ih odvajaju od plaže i mora.

Šećući i upijajući mirise Crvenog otoka, dovoljno je zakoračiti dva koraka iza borova i ugledati mnoštvo skrovitih kamenih, stjenovitih plaža, čisto more… Upravo taj prirodni zid pruža posjetiteljima osjećaj intime dok uživaju u brojnim prirodnim plažama jer ih zaklanja od pogleda svih šetača.

Zbog svoje izoliranosti i nenaseljenosti te zbog položaja, Crveni otok pruža posjetiteljima poseban osjećaj tijekom boravka na njemu.
Crveni otok: meditacija, opuštanje i čisti luksuz

Duž cijelog Crvenog otoka postavljene su stare drvene klupe sa pogledom na more koje omogućavaju posjetiteljima da sjede na njima i uživaju u svim čarima otoka, izlaska, zalazaka sunca, meditaciji…

POSEBNA ENERGIJA

Crveni otok je specifičan po velikom broju galebova koji obitavaju na njemu, fazanima koji slobodno šeću, gušterima koji pretrčavaju preko stazica tako da ćete dok ležite na plaži i uz vas se sunčaju galebovi i fazani imati osjećaj kao da ste na pustom otoku.

Posebnu energiju koju svaki posjetitelj osjeti prilikom boravka na Crvenom otoku potvrđena je i od strane Hrvatskog udruženja za prirodnu i energetsku medicinu. Naime, na otoku Maškinu nalaze se energetski testirana područja prve kategorije (90% iznad energetskog potencijala otoka) i druge kategorije. Unutar navedenog energetskog područja napravljeni su energetski krugovi od kamenja unutar kojih posjetitelji mogu meditirati prema danim uputama koje se nalaze uz same krugove. Zbog jakih energetskih izvora takva vrsta meditacije može utjecati na poboljšanje zdravlja i postepenog iscjeljenja organizma.

Autor & foto by: wellness.hr

Foto by: rovinj.co/crveniotok.com/tzgrovinj.hr

 

Podijeli članak s prijateljima